Šta će pokazati dalja istraga

Strani stručnjaci tokom suđenja bili jasni da respiratori nisu za intenzivnu njegu

29.01.2024. 15:29 / Izvor: Avaz.ba
respiratori

Hodžić je nakon pravosnažne presude na Face televiziji pokušao relativizirati izlaganje ovog stručnjaka.

Sud BiH pravosnažno je presudio bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića na četiri, suspendovanog direktora FUCZ Fahrudina Solaka na šest, a vlasnika firme "F.H. Srebrena malina" Fikreta Hodžića na pet godina zatvora zbog kupovine kineskih respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM tokom pandemije koronavirusa.

Sada se očekuje i proširenje istrage za koju se očekuje da odredi i nematerijalnu štetu, odnosno i eventualne zdravstvene probleme koje je moglo prouzrokovati korištenje ovih respiratora.

Da respiratori nisu mogli služiti svrsi za koju su nabavljeni, a to je intenzivna njega, pokazala su i svjedočenja stručnjaka tokom ročišta presuđenoj grupi.

Tri relevantna izvora

Vještak i stručnjak iz Italije Leandro Pekija (Pecchia) bio je jasan da se nabavljeni respiratori ACM 812A "ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege".

Riječ je o stručnjaku iz oblasti elektrotehnike, a koji je specijalizovan na oblasti biomedicinskog inžinjerstva, odnosno na ispitivanju biomedicinskih aparata, a kao stručnjak je radio i pri Ministarstvu zdravstva Italije te u Notingemu u Velikoj Britaniji.

Kako je Pekija rekao na ročištu, od njega je traženo da napravi analizu kupljenih respiratora ACM 812A, ali i respiratora marke HC VE003 koji su prvobitno bili najavljeni da će se kupiti.

Kazao je tada da na osnovu tri relevantna izvora, od kojih je jedan i Svjetska zdravstvena organizacija, pravio analizu da li se mogu koristiti sporni respiratori u jedinicama intenzivne njege.

On je tada rekao da za komplikovanije proizvode, koji nose veći rizik, nije dovoljna sama certifikacija proizvoda, nego i tok svake proizvodne linije, a sporni respiratori su imali samo jedan certifikat.

Rekao je da na samom proizvodu ACM 812A nije bilo jasno navedeno koja je kategorija proizvoda, pa je pravio poređenje s predviđenim minimalnim uslovima koje trebaju imati proizvodi da bi bili adekvatni za jedinice intenzivne njege.

U izvještaju je naveo koje uslove respiratori ACM 812A ispunjavaju, a kako je pojasnio u izlaganju, oni ispunjavaju samo 44 posto minimalnih uslova.

Osvrnuo se i na respiratore HC VE003, koji su prvobitno bili najavljeni za nabavku, ali na kraju nisu nabavljeni.

"Pokušao sam napraviti analizu vezano za te respiratore, ali nisam mogao jer nije bilo dovoljno informacija, dokumentacija je bila prepravljana i nije vjerodostojna", kazao je tada Pekija.

Nedostaje nekoliko parametara

Upitan od tužioca Mirze Hukeljića, da li se na osnovu dostupnih podataka moglo govoriti o tome da li je riječ o respiratorima za intenzivnu njegu, Pekija je odgovorio:

"Nedostaje mnoštvo podataka, a i na osnovu postojećih može se shvatiti da se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege. Riječ je o aparatima koji nemaju ni monitor".

Tužilac Hukeljić je upitao da li respiratori ACM 812A imaju monitor.

"Imaju, ali nedostaje nekoliko parametara na njemu, kao što je kisik. ACM 812A se može koristiti u ambulantnim kolima te u hitnim situacijama", istakao je Pekija.

Tužilac je upitao da li je tako navedeno i kod proizvođača, a Pekija je odgovorio da u samom predgovoru stoji da se on koristi u situacijama kao što je saobraćajna nesreća te da je prag za korištenje sat, a sve više od toga povećava rizik za pacijente.

Inače, Hodžić je nakon pravosnažne presude na Face televiziji pokušao relativizirati izlaganje ovog stručnjaka, piše "Avaz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti