pripreme za predstojeću sezonu

Neumski hoteli uveliko bukirani za ljeto, radna snaga stiže i iz Nepala

30.01.2024. 11:50 / Izvor: Nezavisne novine
hoteli

Hotelijeri u jedinom bh. gradu na moru već se pripremaju za predstojeću sezonu, a smještajni kapaciteti su uveliko popunjeni.

Hotelijeri u jedinom bh. gradu na moru već se pripremaju za predstojeću sezonu, a smještajni kapaciteti su uveliko popunjeni. Turista kako kažu imaju, ali im nedostaje radna snaga koja će u Neum stići čak i iz Nepala.

Da pripreme uveliko traju i u hotelima čiji je vlasnik potvrdio je Tomislav Lovrić. Kako govori za "Nezavisne novine", u toku su završni radovi za predstojeću sezonu koja je već sada skoro pa potpuno rezervisana.

Prema njegovim riječima, 80 odsto kapaciteta je već sada bukirano, a prve goste očekuju već od aprila.

Gostiju imaju, ali radne snage ne te im to predstavlja najveći problem koga pokušavaju riješiti dovođenjem radnika iz drugih zemalja svijeta.

"Ja sam vlasnik dva hotela i imam zaposlenih oko 80 domaćih ljudi i u procesu sam dovođenja još osam radnica iz Nepala, čistačica i spremačica. Što se tiče radne snage, to je trenutno jedan od najvećih problema u Neumu. Jednostavno se ne može naći. Ne postoje ljudi. Nije samo u hotelijerstvu, to je globalni problem", ističe Lovrić, vlasnik dva hotela.

Kada je riječ o predstojećoj sezoni, on se nada da će biti bolja nego prethodna, ali ne bi imao ništa protiv ni da bude kao lani.

Pripreme su odavno okončali u hotelu "Vapore", a prema riječima Darija Maslaća, direktora prodaje i marketinga ovog hotela i sekretara Udruženja hotelijera opštine Neum, trenutne najave garantuju dobru sezonu.

"Pripreme za sezonu 2024. su već završene, jer su pripreme za samu sezonu počele sredinom prošlog ljeta kada smo krenuli sa ugovaranjima smještajnih kapaciteta sa postojećim partnerima, a uvijek je potraga i za novim partnerima. Hoteli su trenutno zatvoreni i otvaranje se očekuje krajem drugog i početkom trećeg mjeseca, kada će većinom svi hoteli otvoriti svoja vrata za goste", istakao je Maslać za "Nezavisne novine".

Svi hotelijeri, pa tako i Maslać, nadaju se da će se u sezoni koja je pred njima oboriti novi rekordi po broju noćenja, a još 2019. godina nosi titulu rekordne.

"Prihodovno smo je već prestigli, sada je samo bitno da ostvarimo i taj rekordan broj noćenja", navodi on.

Da je nedostatak radne snage jedan od najvećih problema u Neumu ističe i Maslać koji navodi da tog problema nisu lišeni ni mnogo veći turistički centri, kao ni gradovi i mjesta u susjednoj Hrvatskoj koja je zasigurno među najposjećenijim destinacijama ljeti u Evropi.

"To je možda i najveći problem turizma, ne samo Neuma i neumskih hotelijera, već i od naših prijatelja iz Hrvatske i susjednih mjesta čujemo da i oni imaju taj problem. Mi smo u zadnjih par godina osjetili taj problem, a koji je sada isplivao na površinu i pokušavamo ga riješiti", navodi Maslać dodajući da oni konkretno imaju svoje stalne sezonce koji im se vraćaju godinama, a i kada neko napusti posao, trude se prvo posao ponuditi domaćim radnicima.

Sve većem broju turista u Neumu u godinama nakon pandemije svjedoči i načelnik ovog mjesta Dragan Jurković, koji za "Nezavisne novine" ističe da se nadaju dobroj sezoni iako se u turizmu ništa sa sigurnošću ne može tvrditi.

"Za 2024. godinu su dobre najave i trebalo bi da bude bolja nego 2023. godina, ali u turizmu se nikada ne zna. Nikada sa 100 odsto sigurnošću ne možemo tvrditi, ali najave za predsezonu i sezonu su jako dobre. Nadam se da će tako biti i za postsezonu, na razini prošlogodišnjeg, čak i bolje", istakao je Jurković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti