Hitni postupak

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog izmjena i dopune Zakona o VSTV-u

31.01.2024. 07:50 / Izvor: Fena
vstv

Poslanici nisu prihvatili da se razmatra Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH, čiji je predlagač Denis Zvizdić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Davor Bunoza je kazao se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u produžava rok za formiranje Odjela za integritet na dodatnih 90 dana, a još u tri članka ispravljaju neke tehničke stvari.

Poslanici nisu prihvatili zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH razmatra po hitnom postupku, nego su odlučili da ga razmatraju u skraćanoj parlamentarnoj proceduri.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Poslanici, u drugom krugu glasanja, nisu prihvatili da se Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH, čiji je predlagač Denis Zvizdić, razmatra po skraćenom postupku.

Također u drugom krugu glasanja nisu prihvatili da se po skraćenoj proceduri razmatra ni Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač Nihad Omerović.

Ova dva prijedloga zakona bit će razmatrana u redovnoj proceduri.

Predstavnički dom je usvojio Izvještaju o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2022., ali nije usvojen Izvještaju о provođenju Opštih izbora 2022., čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Usvojeni su Izvještaj o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i roba posebne namjene za 2019. godinu i Izvještaj o realizaciji izdatih isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i roba posebne namjene za 2019. godinu, čiji je podnosilac Vijeće ministara BiH.

Predstavnički dom je usvojio i Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: "Aktivnosti institucija BiH na pripremi i nadzoru provođenja planova integriteta",  Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: "Aktivnosti institucija BiH na osiguravanju rodne ravnopravnosti", kao i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Uvođenje softverskih rješenja“.

Usvojen je i Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja BiH za 2022. godinu.

Poslanička inicijativa Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omogući uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece "Amber alert" na teritoriji BiH nije dobilo potrebnu entitetsku većinu glasova pa je upućeno Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i memoranduma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti