Dugo se čeka kvalitetnija usluga

Ćuzulan: Institucije sporo realiziraju mjere iz reforme javne uprave

31.01.2024. 13:17 / Izvor: Fena
javna uprava

Bosna i Hercegovina je u 2023. godini ostvarila određeni napredak u reformi javne uprave.

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan upozorio je danas da institucije u Bosni i Hercegovini sporo realiziraju mjere iz Akcionog plana za reformu javne uprave te da će, ukoliko se ova praksa nastavi, građani Bosne i Hercegovine još dugo čekati da dobiju kvalitetne i brze usluge javne uprave. 

Svoj stav Ćuzulan temelji na podacima iz nacrta Godišnjeg izvještaja o implementaciji Akcionog plana Strateškog okvira za reformu javne uprave za 2023. godinu.

Prema tim podacima Bosna i Hercegovina je u 2023. godini ostvarila određeni napredak u reformi javne uprave.

Mjerenje napretka u provedbi Akcionog plana za reformu javne uprave pokazuje da je do kraja 2023. svega provedeno 15,79 posto aktivnosti iz Akcionog plana.

Napredak u 2023. samo je za 1,48 posto veći u odnosu na izmjereni napredak na polugodištu 2023. godine, te za 1,79 posto veći u odnosu na izmjereni napredak na kraju 2022. godine.

Riječ je o relativnom napretku koji je izračunat kao prosjek ostvarenog napretka administrativnih nivoa (BiH, FBiH, RS i BDBiH), saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave. 

"Iako je do kraja 2023. godine provedeno malo manje od 16 posto aktivnosti, kao primjere uspjeha izdvojio bih uvođenje procjene uticaja propisa i kod podzakonskih akata u RS, te unaprjeđen proces javnih kunsultacija na državnom nivou", rekao je Ćuzulan i pozvao institucije da daju doprinos reformi javne uprave kroz realizaciju reformskih mjera.

Sistem procjene uticaja propisa (RIA) unaprijeđen je u Republici Srpskoj tokom 2023. usvajanjem nove oduke kojom je proširen obim akata za koje postoji obaveza provedbe procjene uticaja (uključuje i podzakonske akte).

Odlukom je definisana procjena uticaja propisa koji se usklađuju sa pravnom tekovinom Evropske unije, te uvedene odredbe koje predviđaju obavezu provedbe analize troškova i koristi, uvođenja modela standardnih troškova i ex post analize.

Time je uspostavljen kontrolni mehanizam za nove formalnosti (za građane i preduzeća) koje se uvode podzakonskim aktima.

Proces javnih konsultacija unaprijeđen je na državnom nivou u 2023. godini. Bosna i Hercegovina izmjenom Pravila za konsultacije u izradi javnih propisa je, između ostalog, obavezu da institucije nakon završetka javnih konsultacija na web aplikaciji eKonsultacije objave izvještaj o provedenim konsultacijama i konačan tekst nacrta odnosno prijedloga propisa ili drugog akta.

Na ovaj način je ispunjen kriterijum iz SIGMA metodologije kojim se ocjenjuje postojanje obaveze da izvještaj o ishodu javnih konsultacija bude dostupan javnosti.

Pored sporog ispunjavanja reformskih mjera za čiju realizaciju su odgovorne pojedine institucije u BiH, najveći rizik za provedbu reforme javne uprave u BiH i dalje je neuspostavljanje struktura za provedbu mjera i aktivnosti sadržanih u strateškom dokumentu i pratećem Akcionom planu za reformu javne uprave.

Odsustvo donatora, odsustvo međuvladinih tijela za provedbu reforme, kao i blokada Fonda za reformu javne uprave ostaju izazovi i u narednom periodu.

"Potrebno je održati sjednicu Koordinacionog odbora za reformu javne uprave, koje bi kao političko tijelo sastavljeno od premijera i odgovarajućih ministara, podržalo dalji nastavak reforme javne uprave. Važna je i deblokada Fonda za reformu javne uprave, u kojem se nalazi neiskorišteni novac za realizaciju reformskih aktivnosti, kao i "privlačenje" novih donatora u svrhu osiguranja dodatnih sredstava za nastavak reforme ", izjavio je Ćuzulan.  

Nacrt Godišnjeg izvještaja o implementaciji Akcionog plana Strateškog okvira za reformu javne uprave za 2023. godinu dostupan je na web stranici Ureda koordinatora za reformu javne uprave kao i na portalu e-konsultacije Ministarstva pravde BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti