Zbog nepotpisanog ugovora već izgubljena dva i po miliona KM

01.02.2024. 08:08 / Izvor: Federalna.ba
bhrt

Zbog nepotpisanog ugovora već je izgubljeno blizu dva i po miliona maraka prihoda.

Zanimljivo, ali pitanje imenovanja novog Upravnog odbora Radio-televizije Federacije za kolege sa BHRT-a bilo je važnije od problema nepotpisivanja Aneksa ugovora s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine, a što je uslov za normalno poslovanje dva javna emitera.

Zbog nepotpisanog ugovora već je izgubljeno blizu dva i po miliona maraka prihoda. Pedeset posto ide na račun BHRT-a, čiji radnici nemaju redovna primanja.

A imajući u vidu da RTV Federacije plaća i usluge, ali i kiriju BHRT-u, taj iznos je daleko veći. Zbog ovakve situacije ugrožen je rad i funkcionisanje i Radio-televizije Federacije. Podsjećamo, direktor Federalne televizije je potpisao Aneks ugovora još prije nekoliko mjeseci, a iz još neobjašnjivih razloga generalni direktor BHRT-a to nije učinio.

No, kolege sa BHRT-a, čije su plate u pitanju, zdravstveno i penziono osiguranje, uslovi rada i razvoj kompanije, to danas nije zanimalo, ali jeste kada će biti imenovani novi članovi Upravnog odbora Radio-televizije Federacije.

Evo odgovora:

"Zakon je jasan i on se mora poštovati, i oko imenovanja Upravnog odbora Federalne televizije, što znači da se jedan član može imenovati svake godine. Ti zakoni su donijeti ovdje u Parlamentu pod pritiskom međunarodne zajednice upravo da se ne bi desila nagla smjena Upravnog odbora, da ne bi došlo do politizacije Javnog servisa kao što je Federalna televizija. Dakle, mi smo za apsolutnu depolitizaciju Federalne televizije, iako smo svjedoci da postoje neki trendovi da HDZ i pojedine stranke Trojke žele da preuzmu Federalnu televiziju - ne kao javni servis već kao svoj plijen", rekao je Mahir Mešalić, šef Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu FBiH.

"Problem RTVFBiH, odnosno, onoga što je dužnost Parlamenta je to što se protekla dva mandata niko tim pitanjem nije bavio. Nisu krivi ljudi što nije sprovedena procedura od strane Parlamenta. Treba vratiti sve u zakonske okvire i u skladu sa zakonom imenovati prvo po proceduri članove Upravnog odbora onako kako zakon nalaže, a novoizabrani članovi Upravnog odbora kasnije sprovode dalju proceduru kada je u pitanju menadžment", istakao je Damir Mašić, šef Kluba SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

"Kao zastupnik u Predstavničkom domu, založit ću se da to pitanje bude najhitnije moguće stavljeno na dnevni red. Naravno, da budem potpuno jasan i otvoren, to pitanje je stvar i međustranačkih dogovora, razgovora. Naravno da će i to diktirati kompletnu situaciju", rekao je Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu FBiH.

"Nadam se da nećemo imati politička uplivanja kad je riječ o Federalnoj televiziji niti da neko gleda Federalnu televiziju kao politički plijen. To bilo strašno u kontekstu ugrožavanja medijskih sloboda na nivou Federacije BiH. Neke stvari ne mogu biti politički plijen - Ured za reviziju, Federalna televizija i niz drugih federalnih institucija koje trebaju biti objektivne i maksimalno nezavisne. Postojeći zakoni na određeni način čuvaju Federalnu televiziju u kontekstu izbora članova Upravnog odbora, tako da to ne može biti jednogodišnje rješenje već se dešava kroz niz godina i dobro je. Nadam se da se neće ići u pravcu izmjene zakona. Ukoliko se bude išlo u pravcu izmjene zakona koji trenutno čuvaju samostalnost Federalne televizije, onda znamo da je vjerovatno krajnji rezultat toga politička kontrola Federalne televizije. To bi dodatno značilo urušavanje federalne demokratije", poručio je Admir Čavalić, šef Kluba SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti