INVESTICIJE U PROBLEMU

Šta će biti sa problematičnim projektima BH Telecoma

01.02.2024. 10:29 / Izvor: Akta.ba
kovačević

Određeni projekti i investicije BH Telecoma su u problemu, a određena određena ulaganja nisu adekvatno vođena, rečeno je na jučerašnjoj press konferenciji.

Određeni projekti i investicije BH Telecoma su u problemu, a mnoga ulaganja nisu adekvatno vođena, rečeno je na jučerašnjoj press konferenciji nove Uprave BH Telecoma koja je analizirala i prezentirala zatečeno stanje u kompaniji nakon 100 dana rada. 

Amel Kovačević, v.d. generalni direktor BH Telecoma kazao je da je preuranjeno govoriti o aferama. Za sada analiziraju projekte za koje smatraju da postoji doza nejasnoća oko metodologije odlučivanja. 

Jedan od projekata koji je stavljen pod lupu je BH Content Lab, koji se odnosi na investiranje u domaću produkciju filmova i serija, iz razloga što nisu prepoznali elemente opravdanosti za ovakav način investiranja.

ULOŽENO NEMA OPRAVDANOST ULAGANJA

Radi se o projektu gdje je ugovoreno 23 miliona KM, realizovano 15 miliona KM, dok je ukupan plan ulaganja 29 miliona KM. Nova Uprava smatra da uloženo nema opravdanost ulaganja ni na period od 25 godina.

"Duboko cijenimo i podržavamo razvoj bh. kineatografije, a BH Telecom je investitor i producent svih tih multimedijalnih filmova i serija. Na ponos svih, ti projekti postižu velike rezultate da domaćoj i međunarodnoj sceni. Ipak, smatramo da način na koji je BH Telecom učestvovao u tome nije adekvatan i da metodologiju učestvovanja i investiranja treba promijeniti", naveo je Kovačević.

Napominje da nisu kompanija koja se bavi investiranjem u multimedijalne sadržaje jer od oko 3000 zaposlenih, nema ljudi koji znaju nešto o filmu, kako ga napraviti i kako ga prodati.

"Ispoštovat ćemo obaveze koje su preuzete ovim projektom, s tim da ćemo preostala sredstva koja nisu angažirana metodološki presložiti i diverzificirati. To znači da ne želimo biti jedini koji će snositi sve rizike i odgovornosti".

Naglasio je da se ne povlače iz projekta, ali da će preostala sredstva biti podijeljena tako da će BH Telecom biti ko-producent kako bi se finansijski rizik ali i dobit ravnomjerno podijelio.

UPITNA METODOLOGIJA ODLUČIVANJA​​

U svom izlaganju, Kovačević se osvrnuo i na investiranje projekata koje su ocijenjeni kao neadekvatno vođeni Opa-e, MY TV-a, Imperije i BH Techlab platforme. Isti su predmet analize nove Uprave te će se odlučiti o njihovom statusu u budućnosti.

Za platformu za mobilno plaćanje OPA je istakao da je likvidirana prije nekoliko mjeseci, a da je u nju investirano 3,8 miliona KM. Ocijeniio je upitnom metodologiju odlučivanja i biranja dobavljača.

"Tu je kompanija izgubila kapital i propustila priliku da napravi ozbiljnu priču u payments operaciji u Bosni i Hercegovini", poručio je.

Za BHTechLab platformu putem koje u startupe uloženo 15 miliona KM, Kovačević kaže da je dobar i bitan projekat ali da nažalost još uvijek nije krenuo u upotrebnu vrijednost.

Problematizirao je i pokretanje televizijskog kanala MY TV.

"Čini mi se da odluka o osnivanju ovog kanala metodološki nije bila najadekvatnija. Da li nam je trebala takva televizija, koje beneficije donosi, da li znamo da se bavimo televizijom, da li možemo ostvarivati dobit? MY TV se potpuno oslanja na BH Telecom i čini mi se da je neodrživ kada se iz te jednačine izbaci BH Telecom", rekao je.

Najavio je da će se preispitati osnove postojanja i nove modele privređivanja ove kompanije.

Pored nje, preispitat će se i ranija saradnja BH Telecoma i televizijskog kanala Imperia. Prema njegovim riječima, BH Telecom je izdvojio značajna sredstva te da je ova saradnja obustavljena prije više od godinu dana. 

"Moramo analizirati šta se tamo dešavalo, koji su bili porivi i profesionalno-tržišna opredjeljenja da se uđe u investiciju i da korporacija bude u poslovnom odnosu sa Mojom TV", kazao je.

Podsjetimo, iza Imperia TV stoje pjevači Amar Hodžić i Jasmin Fazlić poznatiji kao Buba Corelli i Jala Brat koji su vlasnici Imperia d.o.o. Sarajevo, te Euromedia broadcasting Limited čiji je vlasnik Nova grupa d.o.o. Sarajevo. Projekat su ponudili krajem aprila 2019. godine i samo tri mjeseca kasnije BH Telecom je donio odluku o višemilionskom ulaganju u Imperia TV.

Na kraju je poručio da svi žele da korporacija bude uspješna i zato im je cilj da se "preslože" zašta će im trebati vremena. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti