Traže jednake subvencije

Roditelji mališana koji pohađaju privatne vrtiće ne odustaju: Nećemo dozvoliti nepravdu

02.02.2024. 08:31 / Izvor: Glas Srpske
vrtić

Roditelji mališana koji pohađaju privatne banjalučke vrtiće ponovo su juče u Gradskoj upravi predali zahtjeve za izjednačavanje subvencija za djecu.

Roditelji mališana koji pohađaju privatne banjalučke vrtiće ponovo su juče u Gradskoj upravi predali zahtjeve za izjednačavanje subvencija za djecu u svim predškolskim ustanovama te isplatu dugovanja.

Ovo je za “Glas Srpske” potvrdio Branko Crnogorac, koji je jedan od koordinatora grupe roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

"Predali smo dva nova, odnosno stara zahtjeva. Prvi zahtjev se odnosi na izjednačavanje subvencija, a drugi na isplatu zaostalih subvencija. Zahtjeve smo ponovo predali kako bismo opet imali sastanak sa predstavnicima Gradske uprave", istakao je Crnogorac.

On je podsjetio da roditeljima već tri mjeseca nisu isplaćene subvencije, koje iznose 60 maraka, što je šest puta manje nego za javne vrtiće.

"Tražimo da zaostale subvencije budu isplaćene do 6. februara", istakao je Crnogorac.

Nezadovoljni roditelji pokrenuli su inicijativu u kojoj zahtijevaju da se zaustavi diskriminacija djece.

"Želimo da sva djeca imaju jednaka prava, odnosno da subvencije za privatne budu izjednačene sa subvencijama za javne vrtiće. Nećemo dopustiti da naša djeca budu diskriminisana, jer ona nisu kriva zbog toga što za njih nema mjesta u javnim obdaništima", poručili su ogorčeni roditelji i dodali da su primorani da djecu upisuju u privatne predškolske ustanove i izdvajaju mnogo više novca od roditelja čija djeca nisu “na listi čekanja”.

Podsjetimo, roditelji su protekle sedmice u Gradskoj upravi predali peticiju sa više od 2.500 potpisa, tražeći izjednačavanje subvencija.

Nakon toga su imali sastanak sa predstavnicima Gradske uprave, odnosno gradskim menadžerom Bojanom Kresojevićem, a zatim i sa predstavnicima Skupštine.

"Na sastanku sa gradskim menadžerom nije bilo mnogo razumijevanja za našu poziciju. Donijeli smo neki zaključak, ali se čini da ni sama Gradska uprava ne vjeruje da će to biti moguće, odnosno da će Skupština prihvatiti", istakao je Crnogorac.

Za roditelje je bilo razočaravajuće to što se subvencionisanje vrtića stavlja u istu ravan sa infrastrukturnim projektima.

" “Trošak za djecu”, ako se tako može nazvati, stavljaju u istu ravan sa fontanama, mostovima, parkovima", naglasio je Crnogorac.

S druge strane, roditelji ističu da su predstavnici Skupštine pokazali više zainteresovanosti za rješavanje ovog problema.

"Obećali su da će našu tačku staviti na narednu sjednicu Skupštine i da imamo podršku za sve zahtjeve. Vrijeme koje je pred nama pokazaće koliko je to tačno", istakao je Crnogorac.

Prema njegovim riječima, odluka o izjednačavanju subvencija bi bila direktan doprinos stabilnosti porodice.

"Roditelji bi mogli bez griže savjesti da priušte djeci i sebi neka sitna zadovoljstva i potrebe, a to bi doprinijelo tome da porodice kvalitetnije provode zajedničko vrijeme. Ovaj iznos možda ne omogućava daleka putovanja, ali bi dobrodošao da djeca upoznaju poneki novi kutak Republike Srpske, koji toliko hvalimo stranim turistima, a za mnoge domaće goste zbog besparice ostaje nedostižan", smatra Branko Crnogorac.

Vlasnici

Roditelji ističu da imaju podršku i od brojnih vlasnika vrtića.

"Zajedno smo u ovom sa većinom vlasnika vrtića. Neki od njih veoma predano rade na ostvarivanju ovog cilja. I oni su mahom roditelji, ovo prevazilazi sve ekonomske računice", naglasio je Branko Crnogorac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti