Važna donacija

KCUS osavremenjuje aparaturu za kardiohirurgiju

05.02.2024. 14:19 / Izvor: BHRT
KCUS

KCUS uskoro vlasnik najsavremenijeg aparata za izvođenje endoskopskih i minimalno invazivnih operacija na srcu kroz donacije LSI solutions kompanije.

Kompanija LSI solutions iz New Yorka, specijalizovana za razvoj visokih tehnologija koje omogućavaju endoskopske i minimalno-invazivne operacije, odlučila je donirati sredstva Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za nabavku endoskopa klase Einstein 3D sistema, javlja BHRT.

U Houstonu (USA), u sklopu 12. Re-evolution Summita 2024. koji organizuje Houston Methodist DeBakey Heart and Vascular Center i koji važi za najprestižniji skup ovog tipa u svijetu, prof. dr Nermir Granov je održao predavanje na temu endoskopske operacije mitralnog zaliska – nove strategije.

Pored predavanja, prof. dr Nermir Granov je u sklopu state of the art MITIE laba kolegama kardiohirurzima pokazao i praktično izvođenje ovih zahvata.

Zbog velikog interesovanja, dogovorene su posjete kolega iz SAD-a KCUS-u, koji je pored Klinike za kardiohirurgiju univerzitetske bolnice Bon (Germany), također Training center za LSI solutions u Evropi.

"Iako se moje ime spominje, bilo bi pogrešno preuzeti sve zasluge jer one pripadaju i mojim vrijednim kolegama hirurzima, anesteziolozima, kardiolozima, medicinskim profesionalcima počevši od sale, preko intezivne njege, pa do odjela i ambulante", kazao je profesor Granov. 

Prvi put minimalno invazivnu kardiohirurgiju profesor Granov počinje 2010. godine, kada kao mladi specijalista kardiovaskularne hirurgije obavlja postdiplomski trening, a 2013. godine i doktorira iz oblasti minimalno-invazivne kardiohirurgije.

Danas u svakodnevnoj praksi, preko 80 posto operativnog programa izvodi na endoskopski način.

Endoskopska kardiohirurgija podrazumijeva operacije na otvorenom srcu ili krvnim sudovima srca bez otvaranja grudnog koša, tj. kroz male otvore/portove uz upotrebu endoskopa visoke rezolucije ili 3D endoskopa.

Pored navedenog, za ove operacije je neophodan specifični instrumentarij, te širok spektar medicinskih uređaja koji omogućavaju izvođenje ovih operacija.

Prof. dr. Nermir Granov je održao niz predavanja i moderiranja kao počevši od Atine, preko Beča, Milana i Londona te proktorisanja, tj. svojevrsne edukacije kolega, u eminentnim centrima.

Smatra da mu je do sada najveći izazov bio Houston Methodist DeBakey Heart and Vascular Centre, gdje je rame uz rame sa najprominentnijim kardiohirurzima svijeta, održao predavanje i u sklopu MITIE-a, te uradio i prikazao operativne tehnike i vještine kod endoskopskih operacija uz upotrebu najsavremenijih cutting edge LSI solutions medicinskih uređaja.

Rad prof. dr Nermira Granova primijećen je i od strane LSI Solutions, s obzirom na to da je ova kompanija odlučila donirati novčana sredstva za nabavku najsavremenijeg edoskopskog stuba.

LSI Solutions je američka kompanija, stacionirana u New Yorku, sa 500 uposlenih koji rade na razvoju tehnika za minimalno invazivnu hirurgiju.

"Nezahvalno je spominjati imena, ali bih želio  iskoristiti priliku da se zahvalim prije svega svojim učiteljima, prijateljima i kolegama koji me inspirišu, a posebno dr Jude Sauer na svim otkrićima i inovacijama koji olakšavaju rad kardiohirurga i osiguravaju bolje operativne rezultate kod pacijenata.", poručio je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti