Ministar Hrnjić: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

05.02.2024. 13:56 / Izvor: Akta.ba
POLJOPRIVREDA

Ministar Hrnjić ukazao je na zakonsku obavezu jednakog tretiranja svih poljoprivrednih proizvođača u Federaciji BiH.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas Bosansko-podrinjski kanton i tom prilikom razgovarao sa predstavnicima kantonalne Vlade i Skupštine, kao i sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača.

Tokom sastanka sa premijerom i ministrom privrede BPK-a Edinom Ćulovim Zijadom Brigom poseban akcent od domaćina, stavljen je na iznalaženje mogućnosti većeg učešća BPK-a i njegovih poljoprivrednih proizvođača u dodijeljenim novčanim podrškama s viših nivoa vlasti. Također, ukazano je i na kvalitetan odnos Vlade Federacije BiH prema ovom kantonu.

"Nemamo maćehinski odnos prema ovom kantonu od Vlade Federacije BiH. To pokazuju i isplaćena sredstva po raznim osnovama, odnosno prvi put je ispoštovano sve ono što je i obećano", kazao je predsjedavajući Skupštine BPK Muradif Kanlić.

hrnjic

 Ministar Hrnjić ukazao je na zakonsku obavezu jednakog tretiranja svih poljoprivrednih proizvođača u Federaciji BiH, ali i mogućnostima izmjene pravilnika s ciljem da se definiranim kriterijima omogući poljoprivrednim proizvođačima adekvatno učešće u povlačenju novčanih sredstava s nivoa Federacije BiH.

Na sastanku je istaknuta potreba razvoja agroturizma, razvoja zaštićenih pejzaža i potrebe ruralnog razvoja.

Poljoprivredni proizvođači istakli su zadovoljstvo iznosom postojećih podrški i redovnošću isplata, ali i potrebu kontinuirane komunikacije i saradnje između vladinih institucija i predstavnika poljoprivrednih proizvođača.

"Federacija BiH trebala bi kroz ravnomjeran razvoj pomoći svim kantonima u njenom sastavu. S tim u vezi, Bosansko-podrinjski kanton kao kanton koji prednjači u nekim drugim granama privrede,  povlači skromna sredstva s federalnog nivoa i smatram da je neophodno iznaći rješenja koja bi osnažila poljoprivredne proizvođače ovog kantona da povećaju poljoprivrednu proizvodnju. Moramo učiniti napore da održimo dostignuti stepen proizvodnje, a onda razvijati modele za povećanje proizvodnje", kazao je ministar Hrnjić.

Iz Federalnog ministarstva ukazano je na trenutne aktivnosti i mogućnosti koje stoje na raspolaganju kantonima  s ciljem saradnje i povećanja poljoprivredne proizvodnje.

Po okončanju posjete, ministar Hrnjić je sa saradnicima obišao i poljoprivrednog proizvođača Hubjer u Goraždu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti