Vlastiti kapaciteti

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi: Mnogi povećavaju robne rezerve, ali ne i mi

06.02.2024. 08:47 / Izvor: Oslobođenje
robne rezerve

Iznos od 1,2 miliona KM u budžetu FBiH je nedostatan, jer imamo potrebu da jačamo vlastite skladišne kapacitete i obnavljamo skladišta, kaže Bavrka.

Rat u Ukrajini i pandemija koronavirusa izazvali su niz vanrednih okolnosti u svijetu, zbog čega su mnoge zemlje posvećene povećanju robnih rezervi.

Kada je riječ o našoj zemlji, konkretnije Federaciji BiH, to nije slučaj, piše Oslobođenje. 

U ovogodišnjem federalnom budžetu za robne rezerve planirana su 1,2 miliona KM.

Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, za Oslobođenje kaže da je to nedostatno.

"Ako poštujemo slovo zakona, onda smo mi od posebnog interesa za FBiH i sigurno je da robne rezerve zavređuju više pažnje. To su deklarativno rekli članovi Vlade i očekivao sam da će to biti prepoznato u proračunu. Očekujem da će biti rebalans na stavci nabava robnih zaliha, jer je taj iznos od 1,2 miliona nedostatan, prvenstveno zato što imamo potrebu da jačamo vlastite skladišne kapacitete i da obnavljamo skladišta. To je prioritet u ovakvoj situaciji i potreba jačanja robnih rezervi, što bismo rekli, vidi se iz aviona", ističe Bavrka.

Bavrka za Oslobođenje kaže da se mogu povećavati zalihe određene robe, te da je zakonom propisano da se roba federalnih robnih rezervi prvenstveno drži u vlastitim skladišnim kapacitetima.

"Prošla država, bez obzira na to kakva je bila, imala je skladišta u kojim je držala robne zalihe. Samo specijalizirana skladišta, kao što su silosi za žitarice ili naftni terminali, bila su posebna. Ali, sve što se čuvalo, čuvalo se u vlastitim skladišnim kapacitetima i to je bilo pod posebnom oznakom tajnosti. Mi sad imamo preveliki iznos sredstava za plaćanje najma skladišnih prostora drugih privrednih subjekata u FBiH, a skladišne kapacitete koje imamo i koji su ostali iza vojske već dvije godine ne možemo obnoviti zbog stalnog padanja natječaja, odnosno namjernog obaranja natječaja od učesnika koji su nezadovoljni i to ide unedogled. Znate i sami, kad su krize, tad je roba najskuplja i u takvoj situaciji neke robe i nema", naglašava Bavrka.

Na njegov prijedlog je, kaže, Vlada FBiH pokrenula pitanje izrade novog zakona o robnim rezervama.

"Vjerovatno zbog dešavanja oko usvajanja proračuna to još nije ugledalo svjetlo dana. Očekujem da će se ova tema naći vrlo brzo na dnevnom redu Vlade i da će se tema robnih rezervi staviti na mjesto koje zaslužuje. Što se tiče sadašnjih robnih rezervi, sve je to na nekoj zadovoljavajućoj poziciji. Vrijednost robnih zaliha je 43 miliona KM. Međutim, trebamo jasno razgraničiti sljedeće: povećavati robne zalihe, a ne osigurati vlastito skladište i praviti troškove najma koje daje Vlada drugim skladištarima je neprihvatljivo. Treba ući u rekonstrukciju vlastitih skladišnih kapaciteta i u takvoj situaciji graditi politiku robnih rezervi", kaže Bavrka.

Jelena Pekić (SDP), delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH, tokom rasprave o budžetu FBiH za 2024. je skrenula pažnju na potrebu većeg izdvajanja novca za nabavku robnih rezervi.

"Iskustva iz prethodnog perioda, kao što su Covid pandemija, neizvjesnost usljed rata u Ukrajini, ali i prirodne katastrofe, kao što su poplave i zemljotresi, govore nam da je važno imati i raspolagati određenim zalihama robnih rezervi, od zaliha goriva, osnovnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, do sredstava za opću i ličnu higijenu, lijekova i sanitetskog materijala, te druge robe. U diskusiji sam izrazila nezadovoljstvo iznosom sredstava planiranih za nabavku robnih rezervi koja moraju biti znatno veća i potrebno ih je povećavati, a ne smanjivati", kaže Pekić za Oslobođenje.

Kao primjer navodi to da su u Kantonu Sarajevo skoro četiri puta veća finansijska izdvajanja planirana za nabavku robnih rezervi u 2024. u odnosu na FBiH, a federalne robne rezerve, ističe ona, trebaju pokriti cijeli entitet.

"Koliko je uloženo u robne rezerve, možemo vidjeti analizom budžeta u prethodnih nekoliko godina, a podaci o tome sa čim konkretno raspolažemo od robe i u kojim količinama su tajni. Smatram da povećanje nivoa zaliha robnih rezervi treba biti strateško opredjeljenje federalne Vlade", zaključila je Pekić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti