Prva optužnica za nerad

Bivši pomoćnik ministra u Vladi RS primao platu, a nije dolazio na posao

07.02.2024. 14:25 / Izvor: Nezavisne novine
dusan jovanovic

Protiv njega je optužnicu podiglo Republičko tužilaštvo.

Zbog nedolaska na posao, Dušan Jovanović, v.d. bivšeg pomoćnika ministra u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, optužen je da je oštetio budžet za oko 7.000 maraka.

Protiv njega je optužnicu podiglo Republičko tužilaštvo, koje ga tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, a potvrdio je sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci.

Prema optužnici on je od 17. novembra 2022. godine do 31. januara 2023. godine postupao suprotno odredbama člana 21. stav 1. Zakona o državnim službenicima, jer nije dolazio na posao i nije izvršavao poslove i zadatke radnog mjesta na koje je imenovan.

"On je postupio suprotno odredbama člana 78. stav 2. Zakona o Republičkoj upravi, jer nije rukovodio oblašću rada ministarstva za koju je formiran resor u koji je imenovan za pomoćnika ministra, iako je za navedeni period primio neto plate u ukupnom iznosu od 7.078,26 KM, koje iznose je prisvojio na štetu budžeta Republike Srpske. Optuženi je bio svjestan svog djela čije je izvršenje htio te je neizvršavanjem svoje službene dužnosti pribavio sebi korist", navodi se u optužnici.

Takođe se navodi da je Jovanović u pomenutom periodu imao svojstvo službenog lica, odnosno obavljao je funkciju  v.d. pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Na tu funkciju imenovan Rješenjem Vlade Republike Srpske od 03.11.2022. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti