Do kraja naredne sedmice

Državna kolacija dogovorila usaglašavanje zakona o sukobu interesa i sudovima

09.02.2024. 08:01 / Izvor: Fena
BiH

Radne grupe trebaju usaglasiti tekstove zakona o sukobu interesa, zakona o sudovima i izbornog zakona.

Predstavnici vladajućih stranaka na državnom nivou (SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka, HDZ BiH i SNSD-a) jučer su na sastanku u Parlamentarnoj skupštini BiH zaključili da do kraja naredne sedmice radne grupe trebaju usaglasiti tekstove zakona o sukobu interesa, zakona o sudovima i izbornog zakona.

U vezi zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji se takodjer treba usvojiti, već je ranije postignut dogovor i on je usaglašen.

Potvrdio je ove navode premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić na pres-konferenciji nakon sastanka te dodao da mu se čini da kada se svaki put sastanku lideri vladajućih stranaka ne bude uvijek spektakularnih rezultata, ali su korak po korak bliži dogovorima i rješavanju potrebnih uvjeta kako bi započeli pregovore o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

U tom pogledu, izvještaj o napretku BiH na evropskom putu očekuje se na sjednici Evropskog vijeća u martu.

Ta je sjednica od iznimne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, koja treba postići reforme u zakonodavstvu, a što se prije svega odnosi na zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima.

Osim ovih uvjeta neophodno je obaviti pripreme kako bi se imao adekvatan i unaprijeđen izborni proces.

"Također, smo na današnjem sastanku dogovorili da ako dođe do pregovora, da ćemo insistirati na datumu za otvaranje pregovora", dodao je Nikšić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović osvrnuo se na donošenje važnih zakona o sukobu interesa, sudovima i izbornog zakona smatrajući da je sedam dana, odnosno najkasnije do kraja iduće sedmice, realan termin za usaglašavanje ova tri zakona.

"Ako to uspijemo, bit će opet sastanak u Mostaru, Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH kroz hitnu sjednicu to mogu usvajati", rekao je Čović.

Govoreći o Izbornom zakonu podvukao je da se kroz izmjene ovog zakonskog rješenja insistira da bude riješeno pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

"Model koji smo ponudili 'Trojci' u Mostaru, po meni i po njima je bio korektan. A sveobuhvatna izmjena ovog zakona će biti kada se izmijeni Ustav", naglasio je Čović.

Nakon sastanka predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je potvrdio sve što su rekli Nikšić i Čović uz uvjerenje da mogu doći do jedinstvenog teksta kada je u pitanju zakon o sukobu interesa na nivou institucija BiH, te da "neće diktirati sukobu interesa na nižim nivoima vlasti".

"Zakon o sudu, gdje ima konfuzije, mi smo ustanovili da imaju četiri različita prijedloga. Radna grupa će sve to koncentrisati i završit će jedan tekst. Gdje se ne slažemo, navest će šta nije usaglašeno u okviru radne grupe i onda ćemo mi lideri sjesti. Član po član i vidjeti šta možemo da uradimo", pojasnio je Dodik.

Još jednom je napomenuo da je SNSD stranka koja je za evropski put Bosne i Hercegovine.

Pri tome kaže da ako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt "išta učini onda ništa ne važi i nema evropskog puta“.

"Također, ako Evropska unija ne bude dala datum za otvaranje pregovora o članstvu BiH, onda se EU "igra s nama", ocijenio je Dodik.

Ovo je bio jedan od sastanka koje vode stranke vladajuće većine na državnom nivou kako bi nastavili razgovore o reformama koje su neophodne za početak pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti