SAUDIJSKI FOND

Republika Srpska aplicira za dolare iz Saudijske Arabije

09.02.2024. 12:28 / Izvor: N1
vlada rs

Kreditne linije sa kamatnim stopama su do 1,5% navode iz Vlade RS.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, zajedno sa ministrima, održao je sastanak sa gradonačelnicima, načelnicima opština, direktorima javnih preduzeća, predstavnicima institucija i ustanova Republike Srpske.

Sastanku u Vladi Republike Srpske prisustvovalo je 228 učesnika iz cijele Republike Srpske, a predstavljena je mogućnost i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj.
Svemu je prisustvovao i predsjednik RS Milorad Dodik.

32 miliona dolara vrijednost je dva projekta koje do sada RS realizuje uz podršku Saudijskog fonda, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković. Radi se o tehnološkom parku i studentskom domu Boriša Starović u Foči.

Kreditne linije sa kamatnim stopama su do 1,5% navode iz Vlade RS.

"Danas na tržištu nemate tako povoljne kredite ni po kamatnim stopama, ni po grejs periodu. Ovaj fond nema limita. U jednom momentu su spominjali 500 miliona dolara. Zato smo okupili ove ljude. Aplikacije koje se podnose saudijskom fondu drugačije su od aplikacija drugim finansijskim fondovima", kazali su.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su sredstva iz Saudijske Arabije najpovoljnija.

"EU čitavom Balkanu narednih godina nudi 6 milijardi evra. Ako BiH sve povuče, RS bi pripalo oko 300 miliona. Treba i to da koristimo. Ono što Evropa traži od nas je preskupo za taj aranžman,
Dodik je rekao da se razgovara i sa evropskim i kineskim partnerima.
U naredna dva mjeseca obićemo sve opštine. Republika Srpska održava svoju finansijsku stabilnost i radi sve da ojača. Pripremamo se za otvaranje nekoliko fabrika", rekao je.

Savjetnica ministra u Ministarstvu za naučno tehnološki razvoj i visoko obrazovanje i profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Željana Jovičić, upoznala je učesnike sa procedurama koje je neophodno provesti u određenom vremenskom roku, kako bi projekti bili uspješno realizovani.

Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske do sada je započelo i uspješno provelo kraju evaluaciju na dva projekta sa Saudijskim fondom za razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti