Fondacija tuzlanske zajednice

Deset malih biznisa iz Tuzlanskog kantona dobilo podršku od 50.000 KM

10.02.2024. 08:14 / Izvor: Akta.ba
fondacija

Predstavnici deset malih biznisa i obrtnika iz Tuzlanskog kantona potpisali su jučer ugovore sa Fondacijom tuzlanske zajednice.

Predstavnici deset malih biznisa i obrtnika iz Tuzlanskog kantona potpisali su jučer ugovore sa Fondacijom tuzlanske zajednice i dobili bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 KM za pokretanje novog ili unapređenje postojećeg biznisa i za zapošljavanje.

Vlasnici svih deset podržanih biznisa tokom prošle godine su završili edukaciju iz oblasti poduzetništva, gdje su naučili pripremiti i razviti biznis ideju. Po okončanju edukacije, svaki od kandidata je pripremio biznis ideju i aplicirao na bespovratna sredstva iz Fonda za poduzetništvo Fondacije tuzlanske zajednice.

Među podržanim biznisima je i Centar zdravlja "Zdravlje Pharm“ vlasnika Anela Smajića, čija je biznis ideja bila najbolje ocijenjena u procesu izbora kandidata za podršku. Iznos podrške je, kako je kazao, u današnjim ekonomskim uslovima simboličan, ali je edukacija koju su dobili neprocjenjiva.

"Novac je uvijek dobrodošao, ali da nisam imao edukaciju i da nisam imao priliku sa mentorom razgovarati o pojedinostima vođenja biznisa, sigurno se ne bih odvažio na ovaj korak. Koliko god nam je bitno da se prepoznaju naši kapaciteti, toliko nam je potrebno i da imamo nekoga uz sebe ko će nam pomoći u najizazovnijim trenucima", kazao je Smajić.

Fond za razvoj poduzetništva promoviše inicijative čiji je cilj poboljšanje poduzetničkih kompetencija građana kako bi ih osposobili za pokretanje malih biznisa i razvoj prihodovnih aktivnosti domaćinstva.

Kroz program poduzetništva Fondacije je predviđeno i da se svim podržanim poduzetnicima u narednih nekoliko mjeseci, koji su često krucijalni za opstanak i razvoj malog biznisa, omogući i mentorska i stručna podrška ekonomskih eksperata.

Ovom aktivnošću, USAID i Fondacija ukazuju na potrebu za kontinuiranom i sistematičnom podrškom poduzetnicima koji se u kompleksnom ekonomskom okruženju ohrabre upustiti u poduzetništvo, saopćeno je iz Fondacije tuzlanske zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti