Brčko distrikt će dobiti savremeni centar za zbrinjavanje otpada

10.02.2024. 08:26 / Izvor: Akta.ba
brčko

Tim za implementaciju "Projekta integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine", na području Distrikta radi na realizaciji pet projekata.

Tim za implementaciju "Projekta integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine“, koji finansira Svjetska banka, na području Distrikta radi na realizaciji pet projekata od kojih posebnu važnost za Brčko i njegove stanovnike ima izgradnja dugoočekivanog Centra za upravljanje otpadom.

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH i koordinator Tima za pripremu dokumentacije i vođenje pregovora o kreditu Svjetske banke u okviru ovog projekta Željko Antić ističe da je većina ovih projekata privedena kraju, da je prikupljena investiciono-tehnička dokumentacija, a za jedan od projekata urađene su i građevinske dozvole.

"U ovom projektu je predviđeno da se gradi savremeni centar za zbrinjavanje otpada, koji bi prema mojim informacijama bio možda i prvi takav centar u BiH. Ne bi bilo nikakve spalionice otpada, niti deponovanja, nego bi se vršila selekcija. Samo 10-15 posto tog otpada bi se vozilo van Distrikta, a sve ostalo bi se koristilo kao gorivo, recikliralo bi se i taj otpad bi imao i tržišnu vrijednost. Po studijama koje smo radili, taj centar bi trebalo da u jednom momentu pozitivno posluje i faktički sam sebe finansira", naglašava Antić.

Napominje da cijela Evropa zbrinjava otpad na sličan način.

"U centru Beča postoji ovakav centar za upravljanje otpadom, gdje se jedan dio grada grije dobijenom energijom od recikliranog otpada. Tako da očekujem velike benefite izgradnjom ovog centra", podvlači Antić.

Centar za upravljanje otpadom će biti smješten u Donjem Rahiću na lokalitetu Kladje.

"To je državno zemljište i već je tamo urađen dio infrastrukture, dovedena struja i voda, mislim da se trenutno radi i na pristupnom putu. Naglašavam da centar apsolutno ne zagađuje okolinu i ne predstavlja problem za ljude koji tu žive. To je savremen objekat, a slični se nalaze po cijeloj Evropi", ističe on.

Podsjeća da je idejni projekt već urađen, lokacijska dozvola pribavljena i urađena studija opravdanosti, te bi u toku februara trebalo da bude gotova i ekološka dozvola, a za dva-tri mjeseca i glavni projekt.

"S obzirom na to da nemamo nikakvih eksproprijacija jer je zemljište u vlasništvu Vlade Distrikta, tu će se vrlo brzo dobiti građevinska dozvola. Očekujem da ćemo u toku godine raspisati javnu nabavku za izbor izvođača za izgradnju centra", kaže Antić.

U sklopu ovog projekta je i zatvaranje deponije koja se nalazi na obali rijeke Save, a od centra grada je udaljena svega dva km. Da bi se deponija zatvorila, kaže Antić, neophodno je prvo riješiti pitanje odlaganja smeća.

"Očekujem da ćemo početkom marta imati već pripremljenu tendersku dokumentaciju za raspisivanje javne nabavke za zatvaranje postojeće deponije", naveo je Antić.

On naglašava da zatvaranje deponije podrazumijeva i riješavanje problema odvoza otpada iz Distrikta, te da je prije desetak dana potpisan ugovor sa regionalnom deponijom u Zvorniku za naredne četiri godine i da će brčansko JP "Komunalno“ uskoro početi sa odvozom smeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti