TEHNIČKI PRIJEM ZAVRŠEN

Dvorana je gotova, čeka se ime: Ima li u Bihaću mjesta za Musu?

12.02.2024. 08:38 / Izvor: Oslobođenje
neradna nedjelja

Bihać se nalazi pred odlukom da li da pravi veliki događaj od obnovljene dvorane ili ne

Sportska dvorana Luke u Bihaću je obnovljena, a već izvjesno vrijeme je i u funkciji. Rekonstruisani i dograđeni objekt, pored kompletno renovirane velike sale, ima još jednu dograđenu veliku salu za loptačke sportove. Sanirane su stare i izgrađene nove svlačionice i mokri čvorovi, dograđene su tribine sa 400 dodatnih mjesta, postavljeni su fasada od termopanela i novo krovište, te je ugrađen novi energetski, efikasan sistem grijanja i hlađenja, kao i nove elektroinstalacije i rasvjeta.

NAŠ AMBASADOR

"Samo su ostale još male sale za borilačke sportove, estrih se polaže i to je pri kraju", kaže nam Edin Morankić, savjetnik načelnika Bihaća.

Formalni tehnički prijem zgrade ja završen, ali nije bilo niti će biti svečanog otvaranja. Mjesecima je ovaj poduhvat trpio prolongiranja zbog parnice između Grada i izvođača radova, negativni komentari nisu prestajali ni kada se sve uspješno okončalo, a Gradska uprava je odlučila kako je nepotrebno praviti svečano otvorenje i slikati se kada je jedino važno da je ona u funkciji i da je sportski timovi i građani koriste, piše Oslobođenje.

Međutim, Adnan Bajrić i Udruženje Krajišnika UG Bosanske krajine Sarajevo smatraju da je sada ovo izvrsna prilika za njihovu inicijativu kojom bi Gradsko vijeće dvoranu nazvalo “Džanan Musa”. Na neki način to bi bio epilog sage o dvorani, ali stvari nisu baš jednostavne.

"Mi smo davno predlagali da se dvorana nazove po našoj sportskoj zvijezdi Džananu Musi, imamo podršku vijećnika Adnana Zulića da inicijativu podnese na sjednici Gradskog vijeća. Sport je naš najbolji ambasador, a Musa kroz cijeli svijet pronosi lijep glas o našem Bihaću. S tim u vezi, tražili smo i od uprave Nacionalnog parka da Džanana Musu proglasi ambasadorom NP-a Una, kao što je to napravljeno u primjeru Amre Džeko ili Alena Islamovića. Međutim, ta inicijativa mora ići preko nadležnog ministarstva. Podršku Džanana Muse i njegove porodice imamo, vjerujemo i većine građana Bihaća. Naravno, biće i onih koji preferiraju dosadašnji naziv dvorane Luke, ali Luke kao naselje u kojem je smješten i zatvor Luke treba i malo raznovrsnijih naziva za ustanove, a kud ćete ljepše od Džanan Musa. Pogledajte samo filmove "Ima nešto u vodi" i ovaj noviji "Brate” o mladom sportašu, pa će vam sve biti jasno", govori nam Adnan Bajrić.

LJUBAVI IMA

Međutim, Bihać i njegovo dijete Džanan Musa imali su momente u kojima ruže nisu cvjetale. Bivši gradonačelnik, rahmetli Emdžad Galijašević i tadašnji saziv Gradskog vijeća poklonili su stan Džananu Musi na samom početku njegove karijere.

Problem je nastao kod otplate stana, a Gradska uprava je tek u ovom mandatu isplatila taj stan.

"Grad Bihać i porodica Musa već imaju odličnu suradnju. Košarkaš je donirao koševe gradu, pomoć tokom poplava i slično, a Gradska uprava mu je dodijelila povelju 26. februar. Ljubav je tu nesporna", kazao nam je Morankić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti