Inžinjeri o izmjenama Izbornog zakona: Otkloniti strahove od nepoznate elektronske opreme

12.02.2024. 13:40 / Izvor: Akta.ba
EAT Sekcija

Inženjerska komora FBiH pozvala je poslanike da sagledaju tehničko-tehnološki aspekt izmjena Izbornog zakona.

Inženjerska komora FBiH i njena Sekcija inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija (EAT) pozvali su poslanike Parlamentarne skupštine BiH da iskoriste situaciju u kojoj su izmjene Izbornog zakona iz hitne prebačene u redovnu proceduru, te sagledaju tehničko-tehnološki aspekt izmjena Izbornog zakona

"Tehničko tehnološka rješenja koja se uvode u izborni proces prije upotrebe moraju biti transparentno pregledana od nezavisnih stručni/strukovnih organizacija koje su osnovane u Bosni i Hercegovini", smatraju u EAT sekciji.

Pregled podrazumijeva reviziju tehničke specifikacije prije nabavke, uvid u strukturu elektronske opreme, uvid u programski kod prije učitavanja i nadzor prilikom unošenje podataka o učesnicima izbornim. 

ŠTA JE CILJ IZMJENA

Predloženi amandman je u skladu sa preporukom relevantnih međunarodnih organizacija za izborne procese: IFES i NDI.

"Smatramo da se predloženim amandmanom otklanjaju strahovi od nepoznate elektronske opreme, a ujedno omogućava modernizacija i efikasnost bitnih procesa u našem društvu a što je u skladu sa misijom EAT sekcije inženjera u stvaranju tehnološkog društva okrenutog čovjeka uz oslanjanje na domaće snage", ističe se u saopćenju.

Napominju da su kao i građani BiH zainteresirani i za tehničko-administrativne izmjene. Trenutno smo svjedoci da se tehničkim izmjenama izbornog zakona bave svi, ali najmanje tehničko-tehnološko stručna lica.

"Ono što bismo mi, kao sekcija inženjera, voljeli vidjeti je projektni zadatak, jer bez jasnog projektnog zadatka ne može se znati ni šta je cilj izmjena niti šta će se u konačnici dobiti. Nije dovoljno reći uvedimo skenere i digitalnu identifikaciju i izborne prevare će nestati nego, svaki proces treba simulirati pred visoko stručnim i manje stručnim osobama", navode.

Da bi bilo jasnije, voljeli bi čuti da li predložene izmjene izbornog zakona predviđaju da svako izborno mjesto ima internet, tj. da li tehnološka rješenja zahtijevaju konekciju na Internetu? Izborni zakon treba da odgovori šta će se desiti ako na biračkom mjestu dođe do prekida konekcije? Da li se glasanje obustavlja do osposobljavanja interneta?

"Jer onaj ko je spreman na izborne prevare lako će “slučajno” stati na modem i prekinuti internet kada mu zatreba. Također, treba skrenuti pažnju da pouzdan internet ima svoju cijenu što dodatno opterećuje budžet izbora", ističu.

Dalje, javnosti a i osobama koje vode procese izmjena treba objasniti da skeniranje glasačkog listića prije ubacivanja u glasačku kutiju predstavlja kontraverzan proces iz nekoliko razloga, npr.: kreiranje PDF dokumenta koji sadrži vrijeme i naziv aplikacije koja je sačinila taj PDF dokument. Tako da je lako moguće znati ko je i kako glasao, a što nije u skladu sa gore navedenim EU preporukama. Dalje sam proces čitanja PDF dokumenta i brojanja je neprihvatljiv, jer ne postoji tijelo niti u organima BiH niti u EU koje može certificirati softvere za brojanje.

S toga je važno da se domaći eksperti uvjere u funkcionalnost i potencijalne opasnosti npr. da mašina neće slati izvještaje na različita odredišta, gdje može doći do zloupotrebe, kako na dan izbora ili u postizbornom vremenu.

Treba znati da će prosječan programer lako napraviti da, pritiskom kombinacije tipki na mašini, softver za brojanje pređe u režim u kojem će se dodavati ili oduzimati po neki glas određenom kandidatu.

PROCES BROJANJA UZ POMOĆ MAŠINA

Preliminarne tehničke analize ukazuju da se odmjerenim i na znanju zasnovanom pristupu može poboljšati izborni proces. Sve upućuje da se proces brojanja može organizovati uz pomoć mašina uz obezbijeđenje brzog “ručnog” brojanja uz minimalne izmjene procedura i zakonskih akata.

Također važno je reći da se domaće harversko-softwerske kompanije mogu uključiti (tj. ne bi bile isključene) u izradu tehničko tehnoloških sredstava.

"Kao i do sada sekcija EAT inženjera poziva odgovorne u CIK, parlamentarne stranke, UNDP kao i ostale segmente društva koji su zainteresirani za poboljšanja, da na zajedničkoj radionici jasno postavimo pitanja, definišemo potencijalne zloupotrebe i zajednički pronađemo odgovore, a sve u cilju da javnost vrati povjerenje u izborni proces i predstojeće izmjene izbornog zakona", ističu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti