Doraditi postojeće uredbe

Šulić: Obezbijediti što jeftiniji domaći hljeb

12.02.2024. 15:28 / Izvor: SRNA
hljeb

Šulić je naveo da će Ministarstvo u saradnji sa predsjednikom Vlade RS doraditi postojeće uredbe u oblasti osnovnih životnih namirnica.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da je upoređivanjem cijena 36 osnovnih životnih namirnica utvrđeno da su proizvodi široke potrošnje znatno jeftiniji u RS u odnosu na te zemlje, te istakao da će biti obezbijeđena što jeftinija cijena hljeba za građane RS.

Šulić je naveo da će Ministarstvo u saradnji sa predsjednikom Vlade Republike Srpske doraditi postojeće uredbe u oblasti osnovnih životnih namirnica, nafte i naftnih derivata, a posebno u oblasti pekarskih proizvoda.

"Naš prevashodni cilj jeste da obezbijedimo osnovni hljeb, narodni ili domaći hljeb, što jeftiniji za građane Republike Srpske i da ispoštujemo uredbu koju imamo kada je riječ o marži na osnovne životne namirnice", istakao je Šulić novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je Ministarstvo sa Inspektoratom RS u prošloj godini uradilo 5.826 kontrola u oblasti trgovine i turizma.

"Izrečeno je otprilike 2,1 milion KM kazni u 2023. godini. Imali smo 1.856 neurednih kontrola", naveo je Šulić.

Šulić je rekao da je novim Zakonom o ugostiteljstvu Republike Srpske predviđena kategorizacija ugostiteljskih objekata i da su ugostitelji dužni da se u vezi s tim obrate lokalnoj zajednici.

On je dodao da je Zakonom predviđen i Pravilnik o izgledu i sadržaju standardnih ploča za označavanje kategorije ugostiteljskog objekta.

"Želja nam je da ovu dodatnu oblast turističke ponude u Republici Srpskoj, pogotovo ovaj dio seoskih domaćinstava, dodatno unaprijedimo i uredimo", rekao je Šulić.

On je naveo da će u martu sa vlasnicima rafting kampova razgovarati o novom pravilniku o rafterima.

Šulić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske donijela odluku da se u narednim danima posredstvom Crvenog krsta dodijeli 500 tona brašna socijalno ugroženim porodicama.

"Nakon što podijelimo 500 tona brašna putem Crvenog krsta u narednih nekoliko dana, najkasnije dvije do tri sedmice, podijelićemo i javnim kuhinjama koje posluju na području Republike Srpske 30 tona brašna, što je otprilike dovoljno za šestomjesečne potrebe tih javnih kuhinja", rekao je Šulić.

On je dodao da će odlukom Vlade biti podijeljeno i 1.500 socijalnih paketa socijalno ugroženim porodicama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti