Usvojen poslovnik o radu

Održana konstituirajuća sjednica Koordinacijskog odbora za reformu javne uprave

12.02.2024. 16:02 / Izvor: Fena
Borjana Krišto

Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu Koordinacijskog odbora za reformu javne uprave.

Konstituirajuća sjednica Koordinacijskog odbora za reformu javne uprave, kojom je predsjedala predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, održana je danas u Sarajevu.

Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu Koordinacijskog odbora za reformu javne uprave, te je za tajnicu ovog odbora imenovana Ranka Papović, viša stručna suradnica za pravne poslove u Pravnoj jedinici Ureda koordinatora za reformu javne uprave, u razdoblju od dvije godine.

Koordinacijski odbor je prihvatio Informaciju o trenutnom stanju u procesu reforme javne uprave i dao punu podršku njegovom provođenju, u skladu sa Strateškim okvirom za reformu javne uprave i pripadajućim Akcijskim planom, realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i implementacijom preporuka Posebne skupine za reformu javne uprave.

Vijeće ministara BiH i vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH pozvane su da imenuju članove provedbenih struktura koje se uspostavljaju Zajedničkom platformom o načelima i načinu implementacije reforme javne uprave, te da u svoje programe rada uvrste aktivnosti koje se odnose na taj proces.

Također, Vijeće ministara BiH, entitetske i Vlada Brčko distrikta BiH pozvani su da osiguraju veću financijsku potporu i što prije ojačaju kapacitete koordinatora za reformu javne uprave.

Podržan je proces redovitog praćenja i izvještavanja o provedbi Strateškog okvira za reformu javne uprave i pripadajućeg Akcijskog plana. Koordinatori za reformu javne uprave svih upravnih razina u BiH i druge provedbene strukture pozvani su da najkasnije do kraja drugog kvartala 2024. godine završe proces prioritizacije, analize i revizije Akcijskog plana.

Koordinacijski odbor je podržao reaktivaciju rada Fonda za reformu javne uprave.

Koordinatori entiteta i Brčko distrikta BiH i Ured koordinatora za reformu javne uprave BiH zadužuju se da nastave razgovore s donatorima aktivnim u Bosni i Hercegovini kako bi se osigurala nova ulaganja i uspostavio efikasan mehanizam koordinacije donatora u ovoj oblasti s ciljem osiguranja financijske pokrivenosti svih aktivnosti u vremenskom okviru revidiranog Akcijskog plana, kao i nakon toga za sljedeće reformske aktivnosti - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti