Krediti, projekti i hipoteke

Elektroprivreda BiH založila zgradu u Vilsonovom

13.02.2024. 08:57 / Izvor: Akta.ba
Čavalić

Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo ima založene nekretnine radi osiguranja povrata pozajmljenih kreditnih sredstava radi izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.

Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo ima založene nekretnine radi osiguranja povrata pozajmljenih kreditnih sredstava u vezi realizacije Projekta izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, naveli su iz Elektroprivrede d.d. u odgovoru na poslaničko pitanje zastupnika Admira Čavalića.

Čavalić je pitao i koja je vrijednost nekretnina te o kojim nekretninama je riječ.

"JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo je za potrebe osiguranja povrata pozajmljenih kreditnih sredstava u vezi realizacije Projekta izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla založila poslovno-tehničku zgradu u ulici Vilsonovo šetalište broj 15 u Sarajevu. Procijenjene tržišne vrijednosti 32.805.000.00 KM i Blok 6 termoelektrane Tuzla sa pripadajućom infrastrukturom, opremom i zemljištem, a koji se nalazi u ulici 21. Aprila broj 4 u Tuzli. Procijenjena tržišna vrijednost iznosi 181.884.000.00 KM, na osnovu vrijednosti izvršene procjene od 12.12.2019. godine. JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo uredno izmiruje obaveze po kreditnom sporazumu te će po završetku otplate cjelokupnog iznosa kredita pokrenuti postupak za brisanje tereta sa navedenih nekretnina", pojasnili su.

Podsjetimo, u okviru izvještaja o finansijskoj reviziji Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo, a kojeg je objavio Ured za reviziju institucija u FBiH na strani 30 se navodi da je društvo založilo nekretnine procijenjene tržišne vrijednosti od cca 214.689 hiljadu KM radi osiguranja povrata pozajmljenih kreditnih sredstava. Zalog se najvećim dijelom odnosi na realizaciju Projekta izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla. " Na strani 42 se navodi da je hipoteka 214.689.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti