SLIJEDI INICIJATIVA ZA ZATVARANJE

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

14.02.2024. 08:18 / Izvor: Fena
goražde

Građana zahtijeva zatvaranje deponije Šišeta, otvaranje prve kasete deponije na lokaitetu Trešnjice,

Grupa građana Goražda koju čini i jedan broj poduzetnika sastala se jučer sa premijerom Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edinom Ćulovom i gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem sa zahtjevom da se što prije riješi problem u vezi sa nelegalnom deponijom Šišeta.

Sastanak je organiziran na inicijativu te neformalne grupe građana koji su od gradskih i kantonalnih vlasti zatražili hitno rješavanje ovog dugogodišnjeg problema. Izrazili su duboku zabrinutost, prije sveg,a za zdravlje stanovnika Goražda zbog sve češćih požara na deponiji koja stvara negativnu emisiju gasova u vazduhu te zahtjevaju urgentno djelovanje i poduzimanje konkretnih poteza u rješavanju ovog problema.

Poručuju kako su svjesni da nadležni organi poduzimaju određene mjere u tom smislu, međutim, navode kako je očito da su one nedovoljne jer je riječ o ekološkoj katastrofi čije posljedice, upozorili su, mogu biti nesagledive.

Ova grupa građana zahtijeva zatvaranje deponije Šišeta, otvaranje prve kasete deponije na lokaitetu Trešnjice, redovne provjere kvalitete vode u slavinama kao i popravak ili zamjenu mjernog uređaja za praćenje kvalitete zraka u grradu Goraždu.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov naglasio je, iako nije isključiva nadležnost kantona, da se problem deponije tiče svih građana.

"Svi smo mi ovdje zajedno i ova problematika je zajednička u čije rješavanje se svi zajedno moramo uključiti. Kanton je tu da pomogne kako institucionalno tako i finansijski i mi smo već u budžetu planirali određeni dio sredstava jer ovo je prioritet nad prioritetima. Ovo je rezultat rada ovih instiucija u zadnjih 30 godina  i mi moramo rješavati ovu alarmantnu situaciju.  Ide sanacija ileglne deponije kao i gradnja nove sa kasetom, a području koje je već određeno je Trešnjica", kazao je Ćulov.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je kako su zahtjevi građana opravdani,  navodeći konkretan rok za zatvaranje deponije Šišeta.

"U roku od mjesec dana da se ne odlaže više smeće na lokalitetu Šišeta, Gradsko vijeće treba da donese odluku. Grad Goražde intezivno već dvije godine radi na formiranju rješenja što se tiče nove regionalne deponije. Svjetska banka je bila, nadležna federalna ministrica je bila ovdje, a projekat je prepoznat od strane Vlade FBiH i mi nećemo moći čekati da rješimo jedinstvenu regionalnu deponiju već ćemo graditi jednu kasetu pristupnog puta i svih onih pratećih puteva. Ono što možemo obećati jeste da će se odlagati smeće na lokalitet koji neće ugroziti gradnju regionalne deponije i u roku od mjesec dana ćemo to završiti", kazao je Imamović.

Danas je ponovljena informacija da je za izgradnju deponije Trešnjica potrebno 18 miliona KM, za prvu kasetu znatno manje, iako je i dalje riječ o veoma velikim sredstvima.

Gradsko vijeće Goražda krajem protekle godine stavilo je van snage Odluku o određivanju lokacije za privremeno odlaganje čvrstog komunalnog otpada na području Goražda, donesenu još 2010. godine. Međutim na nelegalnoj deponiji Šišeta smeće se i dalje odlaže. Gradonačelnik Imamović poručuje kako će se na narednoj sjednici krajem febuara uputiti inicijativu za zatvaranje deponije Šišeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti