Bolje i integriranije upravljanje granicama

Sporazum s Frontexom donosi bolju kontrolu i nadzor granica BiH

14.02.2024. 09:40 / Izvor: Avaz.ba
bih

Pomoć pripadnika Frontexa na terenu poboljšat će kontrolu i nadzor granice.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se sa zamjenikom generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Olivierom Onidijem.

Tim sastankom, kojem su prisustvovali i predstavnici bh. tima za pregovore o sporazumu o saradnji s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), s direktorom Granične policije (GP) BiH Mirkom Kuprešakovićem na čelu, ozvaničen je početak pregovora o tekstu sporazuma.

Pred Evropom i Evropskom unijom u 2024. godini je novi migrantski val, koji, prema dosadašnjim procjenama i analizama, ima gotovo pa apokaliptične razmjere.

U tom kontekstu je insistiranje Evropske unije na potpisivanju sporazuma Bosne i Hercegovine s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu sasvim razumljivo i opravdano, piše "Avaz".

Na praktičnom planu, potpisivanje sporazuma o saradnji između BiH i Frontexa će omogućiti bolje i integriranije upravljanje granicama, ali i uopće prohodovanje ljudi i roba kroz prostor jugoistočne Evrope.

Na terenu će to značiti dolazak pripadnika Frontexa s ciljem terenskog nadzora i koordinacije aktivnosti s GPBiH, što će imati brojne pozitivne implikacije.

Treba istaći i to da je Frontex u personalnom smislu sastavljen od policajaca iz svih zemalja članica EU, što pruža novi vid sigurnosne i političke saradnje na širem planu EU integracija Bosne i Hercegovine.

Sa sastanka. N. Šaljić / Avaz

Također, kontrola i saradnja s Frontexom znači saradnju u cijeloj unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, odnosno kontrolu svih cestovnih, željezničkih komunikacija, pa i aerodroma u Bosni i Hercegovini.

Cjelokupna politička kampanja koja se stvorila povodom ovih pregovora o potpisivanju sporazuma s Frontexom otvorila je dodatno pitanje urušavanja Granične policije.

Trenutno GPBiH nedostaje oko 600 pripadnika, prema njihovoj procjeni, što bi značilo da će, ukoliko proljeće i ljeto 2024. budu aktivni kada su u pitanju ilegalne migracije na istočnoj granici BiH, Graničnoj policiji nedostajati i do 800 ili 1.000 službenika.

S druge strane, piše "Avaz", parcijalno rješenje za manjak personala bilo bi poboljšanje tehničke opremljenosti Granične policije BiH dronovima, kamerama i sistemima za prostorni nadzor granice.

Međutim, i taj proces je, usljed budžetske potkapacitiranosti, zaustavljen.

Upravo tu i leži najveća vrijednost operativne saradnje GPBiH s Frontexom, s obzirom na to da s pripadnicima Frontex misije dolazi i njihova oprema.

Međutim, to ipak neće otkloniti sve probleme koji su nagomilani pred Graničnom policijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti