Revitalizacija riječnih tokova

Novi život rijeke Trebišnjice: Uskoro identifikacija nefunkcionalnih barijera

15.02.2024. 13:01 / Izvor: Fena
trebišnjica

Rijeka Trebišnjica nekad je bila puna života, a danas se suočava s posljedicama koje na nju ostavljaju nefunkcionalne barijere.

Novom inicijativom, koju je pokrenulo Udruženje za zaštitu voda istočne Hercegovine "Vrelo", želi se udahnuti novi život rijeci Trebišnjici i njezinim pritokama kroz identificiranje nefunkcionalnih barijera i očuvanje populacija ugroženih vrsta riba – gatačke, popovske i trebinjske gaovice.

Desetljeće rada hidroenergetskih objekata i sistema za navodnjavanje ostavilo je traga na osjetljivim riječnim ekosistemima istočne Hercegovine.

Rijeka Trebišnjica nekad je bila puna života, a danas se suočava s posljedicama koje na nju ostavljaju nefunkcionalne barijere, posebno kroz narušavanje staništa koja su ključna za preživljavanje danas ugroženih endemskih vrsta riba, priopćeno je iz Udruženja "Vrelo".

Cilj ovog projekta je da se, u njegovoj prvoj fazi, identificiraju i popišu sve nefunkcionalne barijere visine do dva metra na Trebišnjici i njezinim pritokama, čije bi uklanjanje imalo značajan utjecaj na poboljšanje biološke raznovrsnost ovog sliva, ali i sigurnost lokalnih zajednica.

"Drago nam je što je European Open Rivers Programme prepoznao naš projekat kao inicijativu od velikog značaja za oporavak biodiverziteta u cijelom slivu Trebišnjice. Uz njihovu podršku možemo učiniti značajan iskorak u revitalizaciji naše rijeke. Osim toga, ova suradnja otvara vrata za potencijalne nove koje će doprinositi daljnjem poboljšanju ekološkog statusa ovih rijeka, ali i okolnog područja", izjavio je predsjednik Udruženja "Vrelo" Zdravko Mrkonja.

Osim poboljšanja ekološkog statusa rijeka, očekuje se da bi ovaj projekat mogao imati i pozitivan utjecaj na lokalne zajednice.

Naime, revitalizacijom bi se poboljšala kvaliteta vode, smanjio rizik od poplava, a imala bi utjecaj i na rekreaciju te atraktivnost samog područja za posjetitelje.

U konačnici, uspjeh u očuvanju gatačke, popovske i trebinjske gaovice imao bi značajan doprinos očuvanju kompletnog ekosistem, što bi se odrazilo i na druge vidove života u slivu Trebišnjice.

Ovim projektom, Republika Srpska i Bosna i Hercegovina stavljene su na europsku mapu projekata revitalizacije rijeka koji su u novom zakonu o revitalizaciji prirode Europske unije prepoznate kao važna strateška odrednica, te se do 2030. godine očekuje revitalizacija 25.000 kilometara riječnih tokova, dodaju iz Udruženja "Vrelo".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti