Radovi još nisu započeli niti je poznat izvođač

Šta se zna o izgradnji tunela Prenj, najdužeg tunela u regiji koji košta 550 mil. KM

16.02.2024. 10:41 / Izvor: Bloombergadria.com
prenj

Očekuje se povećanje procijenjenih vrijednosti, te problematizira nedostatak interesa kompanija iz Zapadne Evrope.

Ukupna procijenjena vrijednost radova na tunelu Prenj iznosi 550 miliona, a radovi još nisu započeli niti je poznat izvođač.

Ipak, postoji zabrinutost ekonomiste Damira Bećirovića, koji očekuje povećanje procijenjenih vrijednosti, te problematizira nedostatak interesa kompanija iz Zapadne Evrope, piše Bloomberg Adria.

Ovaj tunel bit će na dionici autoputa između Konjica i Mostara, te će biti najduži tunel na Koridoru 5C, najduži u regiji, deveti najduži tunel u Evropi te 30. najduži tunel u svijetu, a samo putovanje između Sarajeva i Mostara bit će skraćeno na oko sat vremena, u odnosu na dosadašnja dva sata.

Kako je navedeno iz Autocesta Federacije BiH za Bloomberg Adria, projekt izgradnje dionice tunel Prenj je u fazi evaluacije pretkvalifikacione faze za odabir izvođača radova.

"Nije poznato ko će biti izvođač radova u ovom momentu. To će biti poznato tek nakon što Banka da saglasnost na kombinirani evaluacijski izvještaj druge faze tendera koja još nije ni započela", navode iz Autocesta FBiH.

U septembru 2022. godine istekao je rok za prijavu zainteresovanih kompanija za izvođenje radova na izgradnji tunela Prenj.

Još uvijek se čeka na izbor između tri turske kompanije, dvije kineske, jedne indijske i dva konzorcija iz Turske i Koreje.

Planirani rok za potpisivanje ugovora o izgradnji je juli 2024. godine, dok je planirani rok završetka juni 2030. godine.

Ovi rokovi su definirani planom poslovanja i usaglašeni su s kreditorom.

Iz Autocesta FBiH dodaju da su podaci podložni promjenama, ovisno o toku evaluacije i brzine odgovora kreditora i ponuđača ili eventualnih dodatnih zahtjeva ponuđača.

Kako kažu, nisu uočeni bilo kakvi problem, osim provođenja uobičajenih koraka evaluacije pristiglih ponuda pretkvalifikacione faze.

Autoceste FBiH

Bećirović, ekonomski analitičar i profesor na Internacionalnoj poslovno-informacionoj akademiji u Tuzli, za Bloomberg Adria objašnjava da vidi niz nelogičnosti, prije svega u strateškom pristupu i planiranju, dodavši da očekuje da će procijenjena cijena rasti.

"Znam da procijenjeni troškovi nikad nisu onakvi kakvi su planirani, nego su znatno veći. Mi smo za taj novac mogli izgraditi brzu cestu Tuzla - Sarajevo", kaže on.

Bez prijava iz Zapadne Evrope

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Autocesta FBiH, urađeno je niz priprema koje uključuju sveobuhvatne geološko-geotehničke i geofizičke podloge.

Jedna od njih je i izgradnja pristupnih cesta (pristupna cesta, vodovod, električna mreža), tako da će odabrani izvođač odmah po potpisivanju ugovora moći započeti radove na iskopu tunela.

Autoceste FBiH su početkom sedmog mjeseca 2022. godine raspisale tender za izvođenje radova na najsloženijem i ključnom objektu na Koridoru 5C, tunelu Prenj dužine oko 10.000 metara, koji će biti jedan od dužih ne samo u BiH, nego i u cijeloj Evropi.

"Čak 196 firmi je izrazilo interes za ovim projektom i tenderskom dokumentacijom, a više od 50 pitanja odnosilo se na pojašnjenja. Ovim je potvrđeno da mnoge firme žele raditi na izgradnji tunela i da je tehnički najzahtjevniji i sa stajališta struke jedan od najkompleksnijih objekata koji će se izvoditi na Koridoru 5C", naveli su tada iz Autocesta FBiH.

Prema Bećirovićevim riječima, simptomatično je da nema zainteresovanih kompanija iz Zapadne Evrope.

"Nije to tako mali posao da nije interesantan. Mislim da ovdje treba pametno i strateški razmišljati, pogotovo kada je riječ o kineskim kompanijama, o odnosu koji EU ima s Kinom. Prije svega treba paziti o nekim strateškim interesima same Federacije, odnosno cijele BiH, jer svi ti veliki infrastrukturni projekti nisu samo ekonomski, nego su na neki način vezani za politiku. Vidjet ćemo šta će biti, ja nisam optimista", zaključuje Bećirović.

Autoceste FBiH

Projekt izgradnje pristupnih cesta za potrebe izgradnje tunela Prenj finansira se iz sredstava osiguranih kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Bloomberg Adria je tražila pristup tenderskoj dokumentaciji, na šta im je rečeno da dokumentacija nije podložna dijeljenju s trećim stranama dok je proces tenderisanja u toku, te da se tenderi odvijaju po pravilima i politikama EBRD banke.

Građevinski izazov

U martu 2023. godine održan je stručni skup "Tunelogradnja u BiH - Koridor 5C" u Sarajevu, a kako je tada za Fenu kazao David Rajšter, projektant tunela Prenj iz slovenske kompanije Elea iC, izgradnja ovog tunela jedan je od najvećih građevinskih i inženjerskih izazova u Bosni i Hercegovini i kada bude završen, bit će jedan od najdužih cestovnih tunela u Evropi.

"Tunel će biti specifičan jer se radi o ogromnom planinskom masivu bez lateralnih pristupa preko kojih bismo obavili ispitivanja materije. Zbog toga radimo procjene drugim metodama, uzimamo uzorke s drugih sličnih masiva i na bazi toga radimo prognoze mehaničkog ponašanja", izjavio je tada Rajšter.

Istovremeno će se raditi dvije tunelske cijevi sa po dvije trake, u kojima će se saobraćaj odvijati jednosmjerno za svaki pravac.

Ukupna dužina poddionice od Konjica (Ovčari) do Mostara sjever iznosi 35,26 km. Navedena poddionica podijeljena je na tri dijela: Konjic (Ovčari) – tunel Prenj (L=11,50 km), tunel Prenj (L=10,16 km) + 1,20 km trase prije tunela i tunel Prenj – Mostar sjever (L=12,40 km).

Uz ove poddionice bit će izgrađen i južni priključak na magistralni put M17, tj. Obilaznica Konjic (L=2,50 km) kao i sjeverni i južni pristupni put tunelu Prenj, ukupne dužine 12,62 km.

Na poddionici Konjic (Ovčari) – tunel Prenj – Mostar sjever biti će izgrađene dvije petlje, deset vijadukta, pet tunela, uključujući i tunel Prenj, najkompleksniji objekt na cijelom Koridoru, te dva odmarališta.

Ova lokacija se nalazi u sklopu transevropskog Koridora 5C, koji povezuje Budimpeštu (Mađarska) i luku Ploče (Hrvatska).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti