Konstruktivan sastanak

Nikšić ukazao na namjeru da osigura bolje uslove rada svim privrednicima u Gračanici

17.02.2024. 08:22 / Izvor: Fena
fena

Predsjednik Udruženja poslodavaca Mirsad Helić sastanak sa premijerom ocijenio je konstruktivnim jer Vlada Federacije BiH želi pomoći.

U okviru posjete Gračanici predstavnici Vlade Federacije BiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem danas su posjetili fabriku za preradu plastike, trgovinu, uvoz-izvoz „VARIPLAST“ d.o.o., gdje je upriličen sastanak sa vlasnikom Mujom Hasićem i predstavnicima Udruženja poslodavaca Gračanice.  

Istaknuto je da je, s obzirom na dugogodišnje prisustvo na tržištu, „VARIPLAST“ stekao reputaciju veoma poželjnog partnera koji zadovoljava potrebe svojih kupaca u pogledu kvaliteta, kvantiteta, brzine isporuke i pouzdanosti, a istovremeno vodeći brigu o okolišu.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Mirsad Helić sastanak sa premijerom ocijenio je konstruktivnim jer Vlada Federacije BiH želi pomoći, odnosno poticati privredu.

"Govorili smo o sanaciju puta Tuzla – Doboj. Također, bilo je riječi o uvođenju fiskalnih zakona na kojima se u Federaciji provode intenzivne aktivnosti. To je potrebno našoj privredi da bi smo podigli konkurentnu sposobnost na tržištu Evropske unije", kazao je Helić, koji je zahvalio Nikšiću zbog zainteresovanosti za sve izazove s kojima se građani Gračanice susreću.

Na to je federalni premijer reagirao, navodeći da se na susretu danas akcentirao rad nedjeljom i set fisklanih zakona, za koje kaže da se „ne puštaju u proceduru zbog toga što se, prije njihovog puštanja na snagu, moraju osigurati sredstva koja će pokriti dubiozu u budžetima kada je u pitanju Penzioni fond i druge aktivnosti koje se finansiraju iz budžeta“.

"Očekujemo s jedne strane fiskalne zakone, a s druge strane nadamo se da ćemo preko Fonda Razvojne banke imati jeftiniji pristup kapitalu kod nekih domaćih komercijalnih banaka koje su u vlasništvu Vlade Federacije BiH", naglasio je vlasnik „VARIPLASTA“.

Ono što još očekuje od Vlade da uradi kako bi se olakšali uvjeti života privrednika u Gračanici jeste pomoć pri realizaciji infrastrukturnih projekata.

"Prije svega se treba posvetiti projektima iz oblasti električne energije jer je Gračanica među četiri grada u Federaciji gdje je potrošnja električne energije veća u privredi nego u domaćinstvima. Imamo problem nedovoljne količine električne energije, te je treba transportovati od trafostanice do proizvodnih pogona. Na ovo ćemo tokom daljne saradnje sa Vladom obratiti pažnju", poručio je Hasić.     

U Delegaciji Vlade Federacije BiH danas su u Gračanici, osim premijera Nermina Nikšića, bili i federalni ministar energije, industrije i rudarstva Vedran Lakić i federalni ministar trgovine Amir Hasičević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti