Od minimalca do "narodnog" hljeba

Šulić: Vlada RS razmatra uredbe o pojeftinjenju životnih namirnica

17.02.2024. 11:38 / Izvor: BHRT
šulić

Vlada RS sprema odgovor na poteze poslodavaca koji su povećanje minimalne plate iskoristili za nova poskupljenja.

Od minimalca do "narodnog" hljeba. Vlada Republike Srpske sprema odgovor na poteze poslodavaca koji su povećanje minimalne plate iskoristili za nova poskupljenja.

"Vlada ne bježi od odgovornosti da pomogne svakom poslodavcu koji se nađe u problemu zbog isplate minimalne plate. Ali, sigurno da oni koji najviše galame nisu u prvom, pa ni u drugom, a možda ni u trećem krugu onih koji će imati određenih posljedica zbog povećanja minimalne plate. Svi moraju znati da pojedinac, ma kako se on zvao, ne može biti jači od države, od Vlade RS i da će Vlada uvijek stati iza interesa građana koji žive u ovom entitetu", naglasio je Šulić.

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić kaže da se u Vladi razmatraju i uredbe koje bi dovele do jeftinijih osnovnih životnih namirnica na koje su ograničene marže, a što su, navodi, pojedini poslodavci vješto izbjegavali. Dodatno, najavljuje i uredbu o obaveznoj proizvodnji i prodaji "narodnog", jeftinijeg  hljeba.

"Prvenstveni cilj je da napravimo taj osnovni hljeb, narodni, domaći, kako god da se zove, od brašna tipa 500 i veknom od 600 grama, po što jeftinjoj cijeni za građane. Znači, uredba je napravljena ne da se osiromaše poslodavci, nego da se omogući građanima da kupuju osnovne namirnice što jeftinije", kaže Šulić.

Ministar Denis Šulić nije mogao da precizira kada bi najavljeni potezi Vlade RS trebali biti konkretizovani. U toku su pregovori i detaljna analiza kako bi se, navodi, izbjegla mogućnost donošenja uredbi koje bi bile u suprotnosti sa relevantnim zakonima i Ustavom RS.

Na povećanje minimalne plate u Republici Srpskoj sa 700 na 900 maraka, nezadovoljni poslodavci u ovom entitetu odgovorili su poskupljenjem određenih proizvoda, prije svega hljeba i drugih pekarskih proizvoda. Da je to povećanje nesrazmjerno u odnosu na troškove proizvodnje, ocjenjeno je u Ministarstvu trgovine u Vladi RS koje je od nadležne inspekcije zatražilo intenzivne kontrole u pekarskoj industriji i kažnjavanje neregularnosti. 

Za emisiju "Intervju" BH radija 1, koja je emitovana danas, resorni ministar Denis Šulić izjavio je da je cilj inspekcija zaštita interesa građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti