Borba za zaštitu prirode

Tri grada - tri parka prirode u ZDK

19.02.2024. 07:59 / Izvor: BHRT
zdk park prirode

Iako je Zeničko-dobojski kanton poznat po šumama i prirodi, jedan posto nje je zaštićeno, tačnije samo park Tajan.

Borba za zaštitu prirode u našoj zemlji, u vrijeme utrke za što bržim i efikasnijim iskorištavanjem njenih bogatstava, godinama povezuje ekološke aktiviste s jednim ciljem. Iako bi to trebalе raditi vlasti, oni istražuju prirodu radi povećanja broja zaštićenih područja. Tako je završen projekt u Zeničko-dobojskom kantonu pod nazivom "Tri grada - tri parka prirode" uz pomoć Evropske unije.

Iako je Zeničko-dobojski kanton poznat po šumama i prirodi, jedan posto nje je zaštićeno, tačnije samo park Tajan. Zbog toga eko aktivisti kroz različite kampove i ekspedicije uz mnoge domaće i strane stručnjake istražuju, identifikuju i prave popis razloge zbog kojih bi se pojedina područja trebala staviti pod zaštitu.

"Trenutno radimo na zaštiti pet, odnosno sedam područja na kojima mi vršimo istraživanja. Partnerima i donatorima se zahvaljujemo, jer bez te podrške ne bi mogli realizirati sve što smo uspjeli", kaže Davor Šupuković iz Udruženja građana "Fojničani", Maglaj.

Endemične vrste flore i faune tri grada: Maglaja, Zavidovića i Žepča iznjedrile su projekt tri grada - tri parka prirode, uz pomoć Evropske unije. U maglajskoj pećini Mokra Megara pronađene su endemske vrste golemaša, te skoro zaboravljene vrste šišmiša. S druge strane, u Žepču tokom istraživanja Matrinskog visa i okoline je zabilježeno 19 endemičnih vrsta biljaka i značajne vrste gljiva od kojih su neke novootkrivene u BiH, a potencijalno nove i za nauku.

"Postoji neka potencijalna nova vrsta, novi takson za floru orhideja u BiH, pa vidjet ćemo, obradit ćemo ovaj materijal i što su samonike orhideje drugačije od drugih, ugrožene, zaštićene naročito u ostatku Evrope", ističe Elvedin Šabanović, doktor prirodnih nauka.

Veliki dio vrsta pronašli su studenti, učesnici kampova, organiziranih u sklopu projekta. Mnogima je ovo tada bilo odskočna daska u stručnom usavršavanju za određenu oblast.

"Završio sam srednju medicinsku i htio sam da idem humana genetika i tako dalje, ali onda sam kroz kampove spoznao to nešto što sam kao i dijete htio, da se bavim životinjama. Iako je Bosna mala, sve je uvijek značajno istraživati, generalno BiH je slabo istražena, naročito u ovoj oblasti", kaže Vojo Milanović, učesnik kampa iz Sarajeva, istraživač šišmiša.

"Stvarno jedna dobra stvar za studente kako bi se upoznali sa različitim principima rada na terenu, kako bismo osposobili studente da jedan dan, sutra nekad da pokupe određena znanja sa ovakvih dešavanja, da mogu to primijeniti u svakodnevnom životu, u njihovom daljem naučno-istraživačkom radu", ističe Lejla Mujakić, učesnica kampa iz Tuzle.

Kako u borbi ekologije i ekonomije sve češće prevagne ekonomija, tako nemamo ni čiste rijeke ni zrak, a niti staništa – poručuju stručnjaci. 

"Naše zdravlje zavisi od dobrog zdravlja prirode koja nas okružuje, od prirodnih odbara i prirodnih resura koje koristimo. Kad to shvatimo, ići ćemo u pravcu jače brže i bolje", naglašava Elvedin Šabanović.

Kako je projekt "Tri grada - tri parka prirode" misiju priveo kraju, ukazao šta sve imamo i napravio neophodnu dokumentaciju, poručuju – sada je na vlastima da to prepoznaju i adekvatno zaštite.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti