U PRIPREMI PETICIJA

Šta će biti sa eksploatacijom minerala u Loparama

20.02.2024. 07:54 / Izvor: BHRT
rudnik

U narednim mjesecima švajcarski Arcore planira da podnese zahtjev Vladi Republike Srpske za dodjelu koncesije na eksploataciju minerala u Loparama.

U narednim mjesecima švajcarski Arcore planira da podnese zahtjev Vladi Republike Srpske za dodjelu koncesije na eksploataciju minerala u Loparama.

Potvrdio je to za BHRT direktor Arcorea u Republici Srpskoj koji uvjerava da je riječ o ekonomski najznačajnijem projektu u Bosni i Hercegovini s obzirom na bogato nalazište izrazito kritičnim mineralnim sirovinama u lancu snabdijevanja EU.

U međuvremenu, udruženja građana i lokalna vlast prikupljaju potpise za peticiju protiv otvaranja rudnika koju namjeravaju da upute Narodnoj skupštini RS.

Spas za Lopare je u očuvanju zdravlja i čistog životnog prostora, a ne u prljavoj eksploataciji koja bi ugrozila stanovništvo i prirodu. Tako razmišljaju oni koji su potpisali peticiju protiv otvaranja rudnika. Peticiji se pridružio i lider najveće opozicione stranke. Traži od Narodne skupštine da zabrani otvaranje rudnika ili će uslijediti vaninstitucionalna borba.

"U Loparama u cijeloj Majevici ili bilo gdje u RS izvesti na ulice ne hiljade nego desetine hiljada ljudi i spriječiti narušavanje eko sistema ugrožavanje života ljudi", kazao je Milan miličević​, predsjednik SDS-a

Direktor Arcorea Vladimir Rudić kaže da su i stanovnici i lokalna vlast podržavali istraživanje okončano prošle godine. Otpor je, smatra on, u funkciji lokalnih izbora. Postoji ekonomski osnov za podnošenje zahtjeva za eksploatacionu koncesiju.

"18 mjeseci planiramo da radimo sa stanovništvom analizu svih uticaja koji se odnose na životnu sredinu nakon toga sve ostale dozvole i svi ostali zahtjevani dokumenti koji su neophodni i tek dobijanjem odobrenja za eksploataciju možemo početi sa eksploatacijom", navodi Vladimir Rudić, Arcore d.o.o.​

Rado Savić, načelnik Općine Lopare kaže da nikada nije rekao da je apriori za rudnik bez ikakvih jasnih stvari i pokazatelja.

"Čekali smo bilo kakvu dokumentaciju koje nema u javnom prostoru o ovome svemu. Ima samo priče sa druge strane kako je to sigurno a nije potkrijepljeno dokumentacijom".

"Arcore je u kontaktu sa svim kompanijama zainteresovanim za ove sirovine, ali to ne znači sklopljen posao", kaže Rudić.

Ni vlasti ne smatraju posao završenim. Traže značajnije učešće.

"Nikakva odluka nije donesena, pokušavamo da izgradimo principe o tome. Jedan dio principa je to što sam vam rekao. Ekološki standardi najbolji, firme zainteresovane u kooperaciji s nama ako nije tako nema pod koncesiju", ističe Milorad Dodik, predsjednik RS.

"Interes Arcorea je veći stepen prerade na mjestu eksploatacije", kaže direktor Rudić.

Još je neizvjesno kakav interes će preovladati među stanovništvom pod Majevicom. Nakon što je Vlada zakonskim intervencijama planirala da eliminiše lokalnu zajednicu iz odlučivanja kada je riječ o rudarenju, poraslo je nepovjerenje javnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti