Pokretanje inicijative za kvalifikovani e-potpis

Općina Centar Sarajevo i Agencija IDDEEA BiH zajedno u borbi protiv dugih redova

20.02.2024. 08:50 / Izvor: Akta.ba
epotpis

Inicijativa ima za cilj unaprijediti rad uprava, olakšati administrativne procedure i omogućiti bržu i efikasniju podršku.

U današnjem digitalnom dobu, gradovi i opštine se suočavaju s izazovima brzih promjena, ističući potrebu za modernizacijom gradskih uprava.

U cilju jačanja poslovnih procesa i pružanja efikasnijih usluga, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) i Općina Centar Sarajevo pokrenule su inovativnu inicijativu korištenja kvalifikovanog elektronskog potpisa.

Ova inicijativa ima za cilj unaprijediti rad uprava, olakšati administrativne procedure i omogućiti bržu i efikasniju podršku građanima i privrednim subjektima.

Načelnik općine Centar, Srđan Mandić, zajedno sa svojim timom, oduševljeno je podržao ovu inicijativu, ističući njen potencijal za rješavanje problema dugih redova.

"Smanjili bismo pritisak na šalter salama, olakšali bismo prvenstveno sebi, građanima a i kolegama iz MUP-a", kazao je Mandić.

Projekt "elektronske uprave" fokusira se na smanjenje vremena potrebnog za administrative postupke, čime se omogućuje građanima i firmama da elektronskim putem brzo i jednostavno ostvare svoje potrebe.

U sklopu ovog projekta, Agencija IDDEEA vodi i održava važne evidencije koje mogu biti od koristi svim upravama.

Direktor Agencije IDDEEA, gospodin Almir Badnjević, izrazio je zahvalnost Općini Centar što je prepoznala važnost ovog projekta, istakavši da će biti primjer drugima pokretanjem ovog pilot projekta među općinama.

"Obezbijedili smo digitalni potpis i na taj način olakšali građanima da iz svog doma svaki zahtjev koji su rješavali ručno, od sada bude završen elektronski.", naglasio je.

Važno je napomenuti da institucije ne plaćaju naknadu za prijenos i razmjenu podataka, što potiče sve gradove i opštine da iskoriste ovu priliku i unaprijede svoj rad kroz efikasniji pristup relevantnim informacijama.

Ova inicijativa predstavlja korak naprijed ka modernizaciji gradskih uprava i pružanju boljih usluga građanima i privrednim subjektima, te će Općina Centar Sarajevo i Agencija IDDEEA nastaviti zajedno raditi na daljem unapređenju digitalizacije i poslovnih procesa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti