Općina Neum dio projekta za sprječavanje zagađenja voda Mediterana e-otpadom

20.02.2024. 10:33 / Izvor: Akta.ba
neum

Općina Neum jedina je općina iz Bosne i Hercegovine koja sudjeluje u projektu "Sprječavanje zagađenja voda Mediterana e-otpadom".

Općina Neum jedina je općina iz Bosne i Hercegovine koja sudjeluje u projektu "Sprječavanje zagađenja voda Mediterana e-otpadom" (eWaster) kojemu je cilj, među ostalim, promovirati lokalne i regionalne politike za bolje upravljanje e-otpadom.

Također, ovim projektom želi se smanjiti zagađenje okoliša elektroničkim otpadom u odabranim područjima, istovremeno promovirajući nove inovativne modele eko-poslovanja, temeljene na tranziciji trenutno linearnog električnog i elektroničkog (E&E) sektora u održivi kružni model, priopćeno je iz Općine Neum.

Unifikacija i ujednačavanje kriterija gospodarenja otpadom u transnacionalnom području Mediterana ključna je za sprječavanje ilegalnog kretanja e-otpada iz područja sa strožim propisima iz ove oblasti, prema područjima s manje strožim propisima.

Za zaustavljanje ove prijetnje potrebno je voditi brigu o zajedničkom planiranju i koordiniranom poslovnoj promociji.

S tim ciljem eWaster okuplja 11 partnera i 14 pridruženih, u tandemima tehničkih i političkih tijela, pokrivajući šest država članica EU-a i jednu državu IPA-e, koji će odobriti deset novih Akcijskih planova za gospodarenje e-otpadom koji pokrivaju glavne preporuke "Inicijative za cirkularnu elektroniku" iz Akcijskog Plana za kružno gospodarstvo Europske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti