Povoljni vremenski uslovi

Počela poljoprivredna sezona i sadnja poznatog ljubinskog luka

22.02.2024. 14:11 / Izvor: SRNA
Bijeli luk

Sadnja poljoprivrednih kultura u Ljubinju ove godine je počela ranije nego ikada prije usljed povoljnih vremenskih prilika.

Sadnja poljoprivrednih kultura u Ljubinju ove godine je počela ranije nego ikada prije usljed povoljnih vremenskih prilika, a poznati bijeli, ali i crveni ljubinjski luk već je posađen na oko 20 hektara, rečeno je danas Srni u Opštinskoj upravi.

"Poznati ljubinjski luk namijenjen je uglavnom za tržište, preradu i prodaju", naveli su iz Opštinske uprave.

U Ljubinju je počela i sjetva jarih usjeva i zobi na uobičajenih oko dvadesetak hektara za stočnu prehranu, a polovina tih kultura je već posijana jer poljoprivrednici očekuju kišu za vikend.

Iz opštine su naveli da u martu na oko 45 hektara slijedi sadnja krompira, koji je namijenjen uglavnom za sopstvene potrebe.

Poljoprivrednici nakon očekivane kiše planiraju da obave prihranu ozimih žitarica, pšenice i ječma i navode da su sve zasijane kulture i ozime žitarice sada u veoma povoljnim uslovima, a prinosi će zavisiti od budućih vremenskih prilika.

Ljubinjski ratari istakli su da nedostaje malo sjemenskog krompira koji se masovno kupuje ovih dana u poljoprivrednim apotekama, te napomenuli da će i ove godine posvetiti veliku pažnju poljoprivredi sa kulturama koje će biti zasijane na otprilike istim površinama kao i ranije.

"Jedino će paprika zbog neisplativosti sadnje i bolesti koja se pojavila biti posađena na manjim površinama. Sa druge strane, biće povećana sadnja luka i duhana", naveli su poljoprivrednici i najavili da će pažnju posvetiti i stočnim usjevima i krmnim kulturama, a lucerke će biti na oko 300 hektara površine.

Kada je riječ o stočarstvu, iz opštine su naveli da stočari imaju problema sa ishranom životinja zbog prošlogodišnjeg sijena koje je lošijeg kvaliteta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti