U voćnjacima i 110 hektara višnje

13.03.2024. 12:56 / Izvor: SRNA
višnja

U Ljubinju i ove godine, kada je riječ o voćarstvu, najviše ima sadnica višnje koje su zasađene na oko 110 hektara.

U Ljubinju i ove godine, kada je riječ o voćarstvu, najviše ima sadnica višnje koje su zasađene na oko 110 hektara, a najavljeno zahlađenje nakon 20. marta, koje se očekuje i u nižim predjelima, neće se značajnije odraziti na rod voća jer sadnice još nisu počele da cvjetaju, izjavio je danas Srni Dragoljub Sorajić iz opštinskog odjeljenja za privredu.

"Voćke kod nas kasnije cvjetaju, pa se ne očekuje veća šteta u voćarstvu ako bude zahlađenja", rekao je Sorajić.

On je napomenuo da osim višanja, kojih ima najviše u Ljubinju koji je poznat poljoprivredni kraj, trešnje su zasađene na oko tri do četiri hektara, šljive na oko tri hektara, a jabuke na oko dva hektara u dva organizovana voćnjaka.

Sorajić je napomenuo da su ovih dana završili rezidbu, međurednu obradu i đubrenje voćaka.

Prema njegovim riječima, prinosi voća, prvenstveno višnje koje imaju najviše, prije svega će zavisiti od ovogodišnjih vremenskih prilika.

Očekuje se, kako je dodao, da će i ove godine biti višnje za prodaju na tržištu koju svake godine proizvođači prodaju po ugovoru.

Sorajić je pojasnio i da se poljoprivrednici u LJubinju, kada je riječ o voćarstvu, uglavnom odlučuju za uzgoj višanja pošto najlakše uspjeva i ne treba mnogo da se prska.

On je podsjetio da su ljubinjski poljoprivrednici najveću štetu na voću imali 2012. godine, kad se zbog zahlađenja u aprilu temperatura vazduha spustila nekoliko stepeni ispod nule. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti