Rad i funkcioniranje KCUS-a nisu upitni

Privremeni UO KCUS-a: Nismo davali zvanične izjave o proceduri oko saglasnosti

22.02.2024. 16:46 / Izvor: Avaz.ba
KCUS

Izbor stalnih organa uprave ne utiče na brzinu i kvalitet liječenja pacijenata.

Privremeni Upravni odbor KCUS-a je jučer zaprimio dopis Federalnog ministarstva zdravstva u kojem nas informiraju da ne mogu dati saglasnost na imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, navodi se u saopćenju Privremenog Upravnog odbora KCUS-a.

"Članom 66. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da direktora zdravstvene ustanove imenuje Upravni odbor uz prethodnu saglasnost federalnog ministra zdravstva.Privremeni Upravni odbor djeluje u okviru svojih nadležnosti i ne može uticati na mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva. Privremeni Upravni odbor će na prvoj redovnoj sjednici detaljno razmotriti razloge za uskraćivanje saglasnosti i ispitati argumente koje je ministarstvo dostavilo.", navode. 

Privremeni Upravni odbor i v.d. generalnog direktora imaju sve ovlasti, tako da izbor stalnih organa uprave ne utiče na brzinu i kvalitet liječenja pacijenata.

"Želimo jasno istaći da redovan rad i funkcioniranje KCUS-a ni u jednom trenutku nisu došli u pitanje. Koristimo ovu priliku i da jasno kažemo da Privremeni Upravni odbor nije davao nikakve zvanične izjave vezano za proceduru davanja saglasnosti.", ističu u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti