Sastanak u ministarstvu

Pozder i Šešum: Imamo puno prirodnog i historijskog blaga za UNESCO

23.02.2024. 07:30 / Izvor: Akta.ba
pozder

Tokom sastanka dat je osvrt na više aktuelnih projekata koji se odnose na inicijative prema UNESCO-u.

- Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder razgovarala je jučer u Sarajevu sa šefom Ureda UNESCO-a u Bosni i Hercegovini Sinišom Šešumom o saradnji Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Ureda UNESCO-a u BiH, saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću pozivajući se na navedeno ministarstvo.

Tokom sastanka dat je osvrt na više aktuelnih projekata koji se odnose na inicijative prema UNESCO-u.

Između ostalog, ministrica Pozder se informirala o statusu procesa upisa špilje Vjetrenica na UNESCO Listu svjetske baštine. Ishod inicijative bi uskoro trebao biti poznat, a sagovornici su izrazili nadu da će odgovor biti pozitivan i da će Bosna i Hercegovina dobiti još jedno dobro na Listi svjetske baštine.

- U narednom periodu, Federalno ministarstvo okoliša i turizma će urgirati i tražiti ubrzanje procesa kompletiranja aplikacije za upis Štrbačkog buka i kompleksa slapova u Martin Brodu na UNESCO-ovu listu prirodne baštine. S tim u vezi, navedena je konstantna podrška Ministarstva prema Nacionalnom parku Una, a u ovoj godini ona je dodatno uvećana i iznosi 750.000 KM.

Ministrica Pozder je najavila i aktivnosti u vezi s pripremom aplikacije koja se odnosi na potencijalni upis Jajca na UNESCO-ov popis svjetske baštine - navelo je u saopćenju Ministarstvo.

Tokom susreta je bilo riječi i o drugim projektima poput rada na Planu upravljanja turizmom za Grad Mostar koji je proistekao iz uspješnog projekta uvođenja vinjeta za autobuse koji dovoze turiste u grad, kao i uvođenja "Mostar passa" te i o podršci za Sarajevo Film Festival putem projekta “Sarajevo Grad filma”.

Sagovornici su se složili da je neophodno dodatno intenzivirati saradnju kroz redovne konsultacije i sastanke, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti