preduzeće u investicionom zamahu

Generalni direktor Elektroprivrede RS: Nema razloga za povećanje cijene struje

23.02.2024. 08:45 / Izvor: SRNA
struja

On je naveo da će RiTE "Ugljevik" imati sredstva koja je i do sada imao, ali da će ERS morati da nabavlja dio energije za građane i privredu.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS) Luka Petrović izjavio je Srni da je ovo preduzeće u investicionom zamahu, da će biti stvorene nove količine električne energije, te da nema razloga za povećanje cijene struje građanima i privredi.

Petrović je rekao da je ERS u 2024. godinu ušao sa problemom arbitražne odluke u vezi sa Termoelektranom (TE) "Ugljevik", budući da Slovenci uzimaju trećinu električne energije po proizvodnoj cijeni Rudnika i Termoelektrane (RiTE) "Ugljevika".

On je naveo da će RiTE "Ugljevik" imati sredstva koja je i do sada imao, ali da će ERS morati da nabavlja dio energije za građane i privredu Republike Srpske po većim cijenama.

"Ako je hidrologija dobra, onda ne moramo kupovati na tržištu, već možemo onu energiju koju smo mislili prodati u izvoz ostaviti za građane i privredu Republike Srpske. To govori da potencijalno ostajemo sa manje električne energije za izvoz, a samim tim očekujemo i manje prihode. Sve ovo nas uvodi u to da ćemo sigurno imati znatno manju dobit u 2024. godini", rekao je Petrović.

On je dodao da ERS želi da poveća snagu RiTE "Gacko" zbog čega se radi na sistemu prečišćavanja uglja, napominjući da je potrebno dodatno ulagati u rudarsku mehanizaciju u TE "Ugljevik" da bi imali dovoljne količine uglja i povećali snagu te elektrane.

Petrović je ocijenio da, ukoliko se sve ovo bude uspješno paralelno radilo, onda nema razloga da se poveća cijena električne energije.

"Najvažnije je da smo u investicionom zamahu, da ćemo stvoriti nove količine električne energije koje su izvođački povoljnije od ovih koje prodajemo tržištu Republike Srpske, a nismo podnosili inicijativu za povećanje cijena električne energije ni privredi, ni domaćinstvima", rekao je Petrović.

On je naglasio da je biser u energetskom sistemu Republike Srpske bilećka akumulacija koja znači sigurnost, a danas je kota iznad plana.

Petrović je podsjetio da "Elektroprivreda Republike Srpske", jedina na Balkanu kao državna kompanija, gradi vlastitim resursima Hidroelektranu "Dabar" snage 160 megavata, tri hidroelektrane na Bistrici snage 38 megavata i jednu hidroelektranu na rijeci Lim snage 36,5 megavata.

On je rekao da će u naredna dva-tri mjeseca biti završena finansijska konstrukcija za solarnu elektranu "Trebinje jedan" koja se gradi u saradnji sa mađarskom kompanijom, da je razvijena faza "spremni za gradnju" (ready to bild) solarne elektrane "Trebinje dva", a projekat vjetroparka "Hrgud" je u završnici faze "spremni za gradnju".

"Jedina smo "Elektroprivreda" na Balkanu koja ima ovoliko započetih objekata iz obnovljivih izvora u ovoj godini", istakao je Petrović.

On je naveo da će u ovoj godini u cijelosti biti završen najduži tunel koji se radi u proteklih 30 godina na Balkanu, u dužini od 12.150 kilometara, koji spaja Nevesinje sa Dabarskim poljem.

"To je najvažniji objekat Hidroelektrane 'Dabar' koji gradi kompanija 'Integral inženjering'. Mislim da će to biti najveće remek-djelo energetike na Balkanu", rekao je Petrović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti