Donesene odluke

Sjednica Vlade HNK: U fokusu cestovna infrastruktura i prevencija od požara

23.02.2024. 12:20 / Izvor: Akta.ba
HNK

U planu rješavanje organizacije i statusa službi za zaštitu od požara u skladu sa propisima te nabavka oprema.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je danas Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode za koje nisu potrebna dodatna finansijska sredstva.

Cilj je otklanjanje različitog postupanja po primjeni istog zakona te će u nadolazećem periodu u ovim pitanjima biti primjenjivani federalni propisi.

Vlada je dala saglasnost za zaključivanje Ugovora o poslovnoj saradnji između Ministarstva saobraćaja i veza HNK-a i kantonalnog MUP-a kako bi dva resora razmijenila cjelovite podatke o saobraćajnim nesrećama koje su se desile na regionalnim saobraćajnicama, što će biti osnova za pristupanje sanacijama oštećenja na cestovnoj infrastrukturi, te za izradu studije o crnim tačkama te izradu projektne dokumentacije za njihovo rješavanje.

Na današnjoj su sjednici usvojene i odluke o davanju koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata više fotonaponskih elektrana na području Pologa kod Mostara.

Usvojena je i Informacija Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK-a o dosadašnjem toku pregovora za potpisivanje Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.

Vlada HNK-a dužna je da razmotri predloženi dokument i da donese Odluku o pristupu Kolektivnom ugovoru, kao i davanju ovlaštenja za njegovo potpisivanje te eventualno potpisivanje i Aneksa na taj ugovor.

U konačnici, bit će potpisan jedinstveni kolektivni ugovor za službenike organa uprave i sudske vlasti za sve općine i gradove, kantone i Federaciju BiH.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK-a, Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Izvještaja privremenog Nadzornog odbora Fonda za zaštitu okoliša HNK-a za 2022. godinu.

U Izvještaju je istaknuto kako se najveći broj projekata u izvještajnom periodu odnosi na povećanje energetske efikasnosti zdanja te je preporuka finansirati sanaciju, poticanje izbjegavanja i smanjivanje nastajanja otpada kao jednog od najvećih rizika za okoliš u Kantonu.

Usvojene su i odluke o imenovanju privremenog Upravnog odbora Fonda, kao i o pristupanju raspisivanja javnih oglasa za imenovanje članova Upravnog i Nadzornog odbora Fonda.

Vlada je usvojila i Izvještaj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK-a o ostvarenju kantonalnih novčanih podrški za 2023. godinu.

Izvještaj je obuhvatio provedene aktivnosti donošenja provedbenih propisa, programa i naputaka, tok zaprimanja i obrade zahtjeva, odobrene zahtjeve po vrstama podrški, broj klijenata i odobrena sredstva.

Pravo na novčane podrške ostvarilo je 4630 klijenata prema modelu poticanja biljne i animalne proizvodnje, 277 klijenata prema modelu kapitalnih/investicijskih ulaganja i njih devet prema modelu podrške otkupu voća, povrća i grožđa iz domaće proizvodnje.

Tako je lani za poticaje u poljoprivredi dodijeljeno 4.590.313,00 KM.

Na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a, Vlada je usvojila Izvještaj o ostvarenim ishodima razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava u protekloj godini.

Usvojena je i Odluka o usvajanju Procjene ugroženosti od požara Kantona koji svojim geografskim položajem i reljefom, veličinom urbanih sredina, brojem stanovnika, površinom šumskih predjela, položajem industrijskih građevina i objekata, položajem elektroenergetskih postrojenja i drugim aspektima zaštite od požara i tehnoloških eksplozija, spada među najugroženije prostore na području BiH.

U cilju poboljšanja organiziranosti, popunjenosti i opremljenosti profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih brigada, potrebno je donijeti podzakonske propise u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNK-a, riješiti organizaciju i status službi za zaštitu od požara u skladu sa propisima, osigurati izvor finansijskih sredstava potrebnih za nabavku opreme i materijalno-tehničkih sredstava, utvrditi pravna lica koja su obavezna da donesu procjene ugroženosti i planove zaštite od požara.

Između ostalog, kao nužno navodi se: u poslovnim i javnim zdanjima osigurati propisan broj ispravnih aparata za početno gašenje požara, a u zdanjima sa izvedenom hidrantskom mrežom osigurati njezinu ispravnost i potrebnu opremu u zidnim ormarićima unutrašnje hidrantske mreže; hitno donijeti propise iz oblasti šumarstva u cilju utvrđivanja i provođenja preventivnih mjera te izraditi procjenu stepena ugroženosti šuma i šumskog zemljišta od požara; urediti odlagališta otpada u skladu sa zakonskim aktima, a protuzakonita odlagališta sanirati; nadležni organi trebaju da izrade planove za zaštitu od požara zaštićenih područja; učesnici u provođenju preventivnih mjera zaštite od požara moraju stalno upozoravati javnost na opasnosti od nastajanja požara, a posebna pozornost treba biti posvećena edukaciji djece predškolskog i školskog uzrasta; s obzirom na veliki problem gašenja požara na otvorenom prostoru odnosno na postojeći način angažovanja zračnih snaga (helikoptera i aviona), potrebno je razmotriti mogućnost pojednostavljivanja propisanih postupaka; s obzirom na nezadovoljavajuće stanje hidrantske mreže (neispravni, nedovoljan broj, nedostatak opreme, protočni kapacitet…), potrebno je propisati načine i nositelje aktivnosti za otklanjanje tih nedostataka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti