Stari Grad

U srcu Sarajeva gradi se objekat bez dozvole: Radovi traju uprkos zabrani inspekcije

23.02.2024. 16:09 / Izvor: N1

Foto: F.Z/N1

Glas su, za sada, jedino digli stanari susjednih zgrada.

Na području sarajevske općine Stari Grad, u čuvenoj ulici Obala Kulina bana, tik do muzeja Sarajevskog atentata, pomalo skriveno od očiju javnosti, u dvorištu između prekrasnih austrougarskih zdanja, nadograđuje se i rekonstruiše postojeći stambeni objekat bez zakonsko predviđenih dozvola.

I to, u zoni koja je Historijski urbani krajolik Sarajeva (HUK), što znači, državni nacionalni spomenik.

Očigledno nadležnim to ne smeta. Glas su, za sada, jedino digli stanari susjednih zgrada, piše N1.

Dok predbilježeni vlasnik nekretnine se brani pričom "ovo vam je ono, nek komšiji crkne krava", očajni stanari, među kojima je najistrajnija Amina Kapetanović, sami šalju dopise i kucaju na vrata onih čija je obaveza to spriječiti.

Investitor ne zna da mu trebaju dozvole?

N1 je izašao na mjesto događaja i uvjerio se, prema ranijim fotografijama objekta i onim na terenu, da je gradnja otišla u visinu iznad postojećeg objekta.

Pojedini stanari, sada kad otvore svoje prozore, gledaju u sivi svježe napravljeni limeni krov.

Radnici užurbano rade, digli su sprat i pokrili krov. Još malo i gotov objekat u središtu Starog grada. Navodno, tvrde stanari, namijenjen je kao hostel.

F.Z./N1: Gradnja se vršu u dvorištu iza zgrade prikazane na fotografiji

Nakon prijave stanara, Federalna uprava za inspekcijske poslove izlazi na teren i konstatuje prekršaj.

"Postupajući po službenoj dužnosti, federalni građevinski inspektor 2. februara 2024. godine izvršio je inspekcijski nadzor na lokalitetu odnosno mjestu gradnje na adresi Kulina Bana 34, Sarajevo, u zoni obuhvata nacionalnih spomenika. Kod subjekta nadzora je prilikom inspekcijskog nadzora konstatovan prekršaj, odnosno da je investitor pristupio građenju bez odobrenja za građenje, pogrešno smatrajući da mu odobrenje za građenje za preduzete radove nije potrebno", ističu iz FUIZP-a.

Dalje, navode, iz Federalne inspekcije, gradilište su "zatvorili" 2. februara.

"Shodno utvrđenom činjeničnom stanju, 5. februara 2024. godine postupajući građevinski inspektor je donio prvostepeno rješenje kojim se subjektu nadzora nalaže da ukloni izgrađeno na rekonstrukciji stambenog objekta unutar obuhvata ‘Historijski urbani krajolik Sarajevo’ i uspostavi prijašnje stanje u roku od 30 dana od dana prijema rješenja, te o izvršenoj upravnoj mjeri obavijesti inspektora najkasnije u roku od tri dana nakon izvršenja. Predmetno gradilište je zatvoreno inspekcijskim zapisnikom od 2. februara 2024. godine.", naveli su. 

Gradilište nije zatvoreno, već apsurd, radnici grade još jače i brže.

Kako je moguće da se donese rješenje da je gradilište zatvoreno, a radnici nastavljaju raditi, zbog čega se nije izašlo na teren i provjerilo, dodatno pitamo FUZIP. Pravdaju se manjkom građevinskih inspektora.

"S obzirom da dva građevinska inspektora vrše inspekcijski nadzor na području cijele Federacije BiH, te da je postupajući inspektor proteklih dana obavljao inspekcijske nadzore izvan Kantona Sarajevo, te isti nije bio u mogućnosti od dana donošenja rješenja izaći ponovo na teren", odgovorila je Sanela Imamović, glavni federalni urbanističko-ekološki inspektor.

Obećava da će inspektor u skladu sa Zakonom i operativnim planom djelovanja Uprave izvršiti kontrolni inspekcijski nadzor nad predmetnim subjektom nadzora, te u skladu sa Zakonom poduzeti eventualne upravne mjere. Zatražili smo i rješenje, kojim se potvrđuje da je gradilište zatvoreno, a za koje smo prethodno, po dogovoru, uputili Zahtjev za pristup informacijama, no do pisanja ovog teksta nismo ga dobili.

F.Z./N1: Pogled iz stana

Spremaju se krivične prijave

S obzirom da je ovo zona Historijskog urbanog krajolika, bilo kakva rekonstrukcija nacionalnih spomenika, bez saglasnosti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, predstavlja krivično djelo.

I Komisija, bez odgovora novinarima.

N1 je kontaktirao člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruka Kapidžića.

Nije bio voljan odgovoriti na pitanja telefonski, pismeno, niti u kameru. Kaže, isključivo u emisiji uživo.

"Samo uživo u studiju, pa pitajte, šta hoćete i smijete", izričit je Kapidžić.

Komisija je ta koja je nadležna i čije odgovore bi trebalo čuti, zato se N1 i njima obratio bez uspjeha.

Pozvali su i izvođača radova Admira Ismailovskog, i provjerili da li imaju dozvolu za izvođenje radova.

Kaže, on je samo izvođač radova, a za sve ostalo da se obratimo vlasniku objekta.

Na konstataciju da je inspekcija izlazila na teren i donijela rješenje o zatvaranju gradilišta, a radovi se nastavljaju, govori: 

"Pa naravno da će raditi, vraćamo u prvobitno stanje objekat." A o nadogradnji na postojećem objektu, kaže: "Nije nadzida bilo. Čovjek je spustio u svoj sprat, tu visinu da bi dobio. To je na istoj visini. Imamo slike, imamo sve. Doći će sudski vještak koji će procijeniti sve."

Vlasnik nekretnine Adnan Vlajčić za N1 kaže da je sve uredno – "radila se rekonstrukcija krova i objekta."

"Sve je već krenulo u proceduru sa inspekcijom. Tako da ja nemam više komentara na to. To je naš lični objekat. Jednostavno, znate ono, "neka komšiji crkne krava". Sve će organi da riješe. Nemam ja komentara", kaže Vlajčić.

Na pitanje da li posjeduje urbanističku i građevinsku dozvolu, odgovara: "Ništa mi ne radimo mimo procedure. Komšijama očigledno smeta buka i to. Nemam ja ništa. Hvala vam."

Na konstataciju "nemate urbanističku i građevinsku", Vlajčić kaže: "Ne, ne, ne. Nisam ja to rekao. Kako se vi zovete i prezivate?", upitao je, potom prekinuo telefonsku vezu.

Ako je sve uredno i po zakonu, zbog čega je problem poslati papir, na kojem su prikazane sve potrebne dozvole?

U međuvremenu, stiže i potvrda iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja, navode, oni nisu izdali nikakvu saglasnost.

"Uvidom u službenu evidenciju utvrđeno je da Ministarstvo nije izdalo urbanističku saglasnost niti građevinsku dozvolu Adnanu Vlajčiću, niti se vodio postupak za izdavanje istih", ističu iz ovog Ministarstva.

Građani, kažu, sve jasno, investitor dozvole ne posjeduje, a najvećeg krivca vide u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, koja nije zatvorila gradilište ni 15 dana od zapisnika.

Dok se pitaju, zašto i koga čeka Federalna inspekcija, najavljuju i krivične prijave za nesavjesno postupanje, piše N1.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije