Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

25.02.2024. 17:06 / Izvor: Akta.ba
KCUS

U saopćenju VKBI navodi da je posljednjih sedmica bosanskohercegovačka javnost izložena saopćenjima različitih subjekata.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) poziva federalnog ministra zdravstva, Vladu i premijera Federacije BiH da odmah i bez odgađanja okončaju imenovanje generalnog direktora KCUS-a, kao i svih ostalih upravljačkih struktura - Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a.

U saopćenju VKBI navodi da je posljednjih sedmica bosanskohercegovačka javnost izložena saopćenjima različitih subjekata koja se odnose na imenovanje za generalnog direktora KCUS prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

"Neobjašnjivo je da se najrazvijenijim, najznačajnijim i najvećim medicinskim kliničkim univerzitetskim centrom u Sarajevu vlast Federacije BiH odnosi na način kojem svjedočimo", smatraju u VKBI.

Navode kako je neshvatljvo da jedna osoba, koja obavlja dužnost federalnog ministra zdravstva, Nediljko Rimac, "birokratskim akrobacijama drži u talačkom odnosu najvažniju i najznačajniju medicinsku ustanovu nedavanjem saglasnosti za imenovanje generalnog direktora KCUS Ismeta Gavrankapetanovića".

"Posebno treba akcentirati da još ni Upravni odbor KCUS, dakle upravljačka struktura koja u ime Federacije BiH i kantona upravlja KCUS-om, nije imenovan u zakonskoj proceduri već ima status „vršioca dužnosti“, što ukazuje na neko „vanredno stanje“. Dozvoliti da se u statusima vršioca dužnosti upravlja liječenjem ljudi od kojih im zavisi život, milionskim iznosima javnog novca za različite potrebe KCUS-a, ukazuje na pogubnost i ozbiljnost stanja u kojem se nalazimo", navodi u saopćenju VKBI.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti