Doveden u pitanje rad ključne termoelektrane u Republici Srpskoj

25.02.2024. 17:17 / Izvor: RTRS
gacko

Prošla godina bila je izuzetno teška za Rudnik i termoelektranu Gacko.

Prošla godina bila je izuzetno teška za Rudnik i termoelektranu Gacko, a jedini izlaz u tom proizvodnom preduzeću vide u nabavci opreme za prečišćavanje uglja. Rezerve u eksploataciji dostižu jedva dvije trećine potrebne kalorične vrijednosti za rad termo bloka. Do trenutka instaliranja, proizvodnja uglja i struje biće pod stalnim pritiskom.

Količine kvalitetnog uglja u gatačkom rudokopu iscrpljene su u prethodne četiri decenije, zbog čega rudari danas kopaju onaj lošijeg kvaliteta. Riječ je o tzv. povlatnoj zoni, opterećenoj proslojcima gline i laporca. Uspiju da obezbijede maksimalno potrebe za dva dana.

"Pritisak na ljude koji rade ovdje je ogroman. Rudnik je najteža karika, kada je potrebno obezbijediti osam hiljada tona uglja lošeg kvaliteta", rekao je Sreten Beatović, rukovodilac proizvodnje, Rudnika Gacko.

Iako je prvobitno projektovani životni vijek Termoelektrane istekao, iz rukovodstva preduzeća stiže odričan odgovor – radni vijek, uz modernizaciju i ulaganja, može biti produžen. Blok ne smije stati, a razloga je više.

"Iz ugla energetske stabilnosti, to je objekat koji ne bi smio nikako biti zatvoren, Republika Srpske nije spremna za zelenu agendu, nisam protiv zelene energije", naveo je Maksim Skoko, v.d. direktora ZP Rudnik i Termoelektrana Gacko.

"Mogu da kažem da je tržište neko ko će odrediti životni vijek, nameće se dekarbonizacija, procjene su da će narednih 5, 10, 15 godina ta cijena pasti ispod proizvodne cijene u Tetmoelektrani", dodao je Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove Elektroprivreda Republike Srpske, Trebinje.

Trenutna eksploatacija zahtijeva veći broj ljudstva i transportne mehanizacije.

Da bi smanjili troškove i vrijeme, rudari moraju da izmjeste trakasti transporter uglja do glavnog kopa. Posljedice uglja lošeg kvaliteta osjećaju i u Termoelektrani.

"Osnovna posljedica lošeg kvaliteta uglja je niska proizvodnja električne energije, loš kvalitet povlači velike količine pepela, prošle godine imali smo velike probleme", upozorio je Saša Nikolić, rukovodilac RЈ Termoelektrana, Gacko.

Da bi smanjili upotrebu velikih količina mazuta za sagorijevanje uglja, u planu je instaliranje jedinstvene opreme za prečišćavanje uglja.  Projekat su podržali Elektroprivreda i Ministarstvo.

"Matično preduzeće preuzelo je obavezu, kreditirat će taj projekat koji će se za tri do četiri godine isplatiti, u odnosu koliko sada novca izdvajamo za mazut i koliko gubimo na snazi", pojasnio je Koprivica.

Za to vrijeme, treba riješiti problem ulaznih troškova za proizvodnju kilovatčasa termo enegije i uskladiti proces dekarbonizacije s evropskim direktivama, izvijestio je RTRS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti