Vremenske prilike ne idu na ruku

Brojni problemi voćara u regionu, zajednički odgovoriti na klimatske promjene

26.02.2024. 09:34 / Izvor: SRNA
voće

Voćari u Bosni i Hercegovini i regionu imaju brojne probleme i izazove, a klimatske promjene postale su jedan od najvećih.

Voćari u Bosni i Hercegovini i regionu imaju brojne probleme i izazove, a klimatske promjene postale su jedan od najvećih, zbog čega je neophodno pronaći adekvatan zajednički odgovor, rečeno je na radionici o uzgoju šljive održanoj u Banjaluci.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske Saša Lalić rekao je da su klimatske promjene sa poremećajima na tržištu, bolesti životinja, te ekonomska kriza prouzrokovale niz mjera koje treba preduzeti u poljoprivredi.

"Spoj nauke i struke i svega što daje Vlada Republike Srpske kroz podršku može biti dobar odgovor na sve što se dešava", rekao je Lalić.

On je istakao da je voćarska proizvodnja u Republici Srpskoj značajna i da Vlada iz godine u godinu stavlja akcenat na nju, dodajući da treba iskoristiti prirodne potencijale.

Lalić kaže da nove, otpornije sorte treba da daju odgovor na ono što voćare čeka u budućnosti.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci Miljan Cvetković rekao je da je, osim povezivanja visokoškolskih ustanova, važno da to čine i proizvođači koji dijele iste probleme.

On je naveo da se za radionicu prijavilo više od 100 učesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

"Ovo je mali region sa mnogo problema i neophodno je da ih zajednički rješavamo", rekao je Cvetković.

On je istakao da oni koji planiraju proizvodnju treba prvo da razmisle prije nego što uđu u bilo kakvu aktivnost jer je to veoma skupo, te da planiraju šta je njihovo tržište i gdje će završiti njihova roba.

Proizvođač šljive iz Trbušana kod Čačka Isidor Bogdanović, koji proizvode plasira uglavnom na lokalno tržište, kaže da posljednje godine nisu išle na ruku proizvođačima zbog vremenskih prilika, ali da neće biti problema ako se izvrše pravi tretmani.

Sekretar Marketinške asocijacije BiH šljive Suad Selimović rekao je da ovo udruženje okuplja sedam velikih firmi koje se bave proizvodnjom, otkupom i plasmanom šljive.

On kaže da prošla godina nije bila dobra za proizvođače zbog kasnih mrazeva i grada, ali se nada da će u ovoj godini situacija biti mnogo bolja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti