Neophodni i brzi punjači

Broj električnih punjača u BiH daleko od dovoljnog

27.02.2024. 12:00 / Izvor: Akta.ba
elektromobilnost

Povećan uvoz električnih automobila zahtjeva i veći broj električnih punjača.

Povećan uvoz električnih automobila zahtjeva i veći broj električnih punjača. Za razvoj elektromobilnosti ključna je dobra infrastruktura za punjenje vozila na električni pogon. Na nivou BIH je trenutno instalirano više od 300 punjača.

"S obzirom na interesovanje i tempo razvoja svakim danom je sve teže pratiti razvoj električnih punjača. Stoga, kako bi korisnicima električnih vozila, ali i onima koji to žele postati omogućili što veći komfor vožnje, sa što manjom brigom o dostupnosti punionica, pozivamo sve vlasnike istih da na www.chargerbih.ba, besplatno registruju punionicu, i navedu podatke poput vrste punionice, snage, dostupnosti, naplate, fotografije i slično. Dodatno, ovim upisom punionica na www.chargerbih.ba, bi naročito moglo biti od značaja ugostiteljskim objektima, hotelima, restoranima, koji time dobivaju ne samo na vidljivosti punjača, već i pratećih usluga koje nude", kazala je za Akta.ba Anela Karahasan iz  Udruženja za elektromobilnost koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH.

Broj trenutnih punjača je ističe daleko od dovoljnog, s obzirom na to da je mali dio javnog karaktera. Većinom su AC, tzv. "spore" i privatnog karaktera, uz tržne centre i ugostiteljske objekte.

"Prijeka je potreba za instalacijom DC, tzv. "brzih" punionica, naročito na dionicama autoputa.", pojasnila je Karahasan.

elektro

Cijene punjenja određuju vlasnici

Naplata punjenja definisana je u okviru Zakona o električnoj energiji FBIH. Definisano je da naplata treba biti u razumnim granicama, odnosno ne odstupati previše od tržišne cijene električne energije.

"Konačnu cijenu naplate za punjenje definišu vlasnici punjača", istakla je.

Električna vozila se mogu puniti u svako doba, odnosno nevezano za doba dana, a uslov je ispravan punjač.

"Ukoliko se vozilo ne može puniti potrebno je provjeriti druge faktore, počevši prvo od ispravnosti punjača, pa nadalje, a ne od doba dana. Čak i tokom dana, pa i kad putujete van granica BIH može se desit situacija da dođete na punjač, a isti nije u funkciji. Na sreću ove situacije nisu tako česte. BiH još uvijek nije u fazi da je pri punjenju električnih vozila noću elektroenergetska mreža preopterećena.", pojasnila je i dodala:

"Ipak, uprkos trenutnim broju dostupnih punjača generalno u BIH, vozač električnih vozila trebaju prije svega postavit pitanje sebi koliko dnevno kilometara prelaze. To je u prosjeku 50 do 100 km. Također, kakva je konfiguracija tog terena i tu u obzir dodati domet vozila. Prema prema tom prosjeku vozači mogu bez straha zadovoljiti svoje dnevne potrebe sa jednim punjenjem tokom noći".

Korištenje električnih automobila jako je važno kako bi se smanjilo zagađenje vazduha. Da svijest o električni automobilima raste pokazuje i činjenica da je tokom 2023. godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH dostavljenim Feni, uvezeno je 240 električnih automobila, dok ih je godinu ranije u BiH stiglo 69. Iz ovoga možemo zaključiti da nam je neophodan veći broj električnih punjača širom Bosne i Hercegovine.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti