Policijski službenici

Vlada FBiH zatražila od kantonalnih MUP-ova da obave ljekarske preglede

27.02.2024. 13:04 / Izvor: Fena
Policija

Poseban fokus na psihičkom zdravlju.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, usvojila je zaključak kojim je od kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova zatraženo da u najkraćem roku obave ljekarske preglede svih policijskih službenika.

U zaključku je navedeno da se prilikom vršenja ljekarskih pregleda, koji trebaju biti okončani u najkraćem roku, a najduže za tri mjeseca, poseban fokus stavi na pregled psihičkog zdravlja policijskih službenika.

Također, preporučeno je da se ljekarski pregledi policijskih službenika vrše u kantonalnim javnim zdravstvenim ustanovama.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Federalnog MUP-a Vahidin Munjić još na početku mandata, odnosno 2023. godine, dogovorili su da će biti izvršeni ljekarski pregledi svih policijskih službenika Federalne uprave policije.

Stav ministra Isaka i direktora Munjića bio je da to predstavlja najvažniji prioritet za koji moraju biti osigurana finansijska sredstva.

U skladu s tim, u budžetu za 2024. godinu planirana su i osigurana sredstva u iznosu od 220.000 KM za ljekarske preglede policijskih službenika Federalne uprave policije Federalnog MUP-a, a koji će početi uskoro, saopćeno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću FMUP-a.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti