Prvorangirani kandidat

Privremeni Upravni odbor: Gavrankapetanović zakonito predložen za direktora KCUS-a

27.02.2024. 20:31 / Izvor: Fena
kcus

Odbor je najavio da će poduzeti sve zakonom dopuštene aktivnosti kako bi zaštitio integritet KCUS-a, kao i dignitet svih svojih članova.

"Privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ostaje kod stava da je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović zakonito i pravično predložen za direktora KCUS-a", saopćio je taj odbor.

Gavrankapetanović, prvorangirani kandidat, predložen je na osnovu zakonitog konkursa koji je provela posebna komisija čiji izvještaj o radu je usvojio Privremeni upravni odbor, konstatovano je na šestoj redovnoj sjednici tog tijela nakon razmatranja informacije Federalnog ministarstva zdravstva o uskraćivanju saglasnosti za imenovanje Gavrankapetanovića na dužnost generalnog direktora KCUS-a. Privremeni upravni odbor je razmatrao i pristigle akte Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Ministarstva nauke, visokog obrazovanja i mladih te zaključio da predloženi kandidat ispunjava sve uvjete javnog konkursa.

"Odbor primjećuje da je federalni ministar zdravstva, prilikom uskraćivanja davanja saglasnosti, izašao iz okvira svojih nadležnosti, paušalno tumačio propise o visokom obrazovanju, koji nisu u nadležnosti Federalnog ministartva zdravstva i propustio dati pouku o pravnom lijeku, čime je onemogućio preispitivanje doneseg akta i uskratio zaštitu prava kandidata", navedeno je u saopćenju Privremenog upravnog odbora.

Odbor je najavio da će poduzeti sve zakonom dopuštene aktivnosti kako bi zaštitio integritet KCUS-a, kao i dignitet svih svojih članova.

Istovremeno, Privremeni upravni odbor poduzima sve aktivnosti za nesmetan rad i funkcionisanje KCUS-a i vraćanje fokusa na zdravstvenu zaštitu građana, saopćeno je također.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti