Štrajk u pravosuđu RS: Sudije i tužioci privilegovani u odnosu na radnike?

28.02.2024. 10:40 / Izvor: N1
RS

Traže prestanak diskriminacije radnika u odnosu na sudije i tužioce, zahtijevaju regres i topli obrok, kao i veće naknade za minuli rad i dr.

Zaposleni u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj, u kojima Sindikat pravosuđa RS ima Sindikalne organizacije, ne računajući nosioce pravosudnih funkcija sudije i tužioce,stupili su jutros u štrajk. Rad je obustavljen, po zakonskim pravilima, odnosno biće organizovan minimum rada u skladu sa Zakonom o štrajku RS. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva ponovili su iz sindikata jutros u Banjaluci pred Okružnim sudom.

Traže prestanak diskriminacije radnika u odnosu na sudije i tužioce, zahtijevaju regres i topli obrok, kao i veće naknade za minuli rad i dr.

Nosioci pravosudnih funkcija su privilegovani u odnosu na tehničko i administrativni osoblje glasni u Sindikatu.

"Nema obavljanja posla za sudije i tužioce bez administrativno tehničkog osoblja, koje je pod pritiskom", rekao je Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa u RS.

Kaže da su razgovarali sa Vladom RS, ali da je sve završavalo na odgovoru nadležnih iz ministarstva:

"Para nema".

Sindikat pravosuđa Republike Srpske od Ministarstva pravde Republike Srpske i nadležnih institucija, između ostalog, traži da se iz Zakona o platama u članu 8. odredba o naknadi u visini do 35% osnovne plate za težinu prirode posla i posebne uslove rada, izdvoji iz pomenutog Zakona i reguliše putem Posebnog kolektivnog ugovora; prestanak diskriminacije zaposlenih u pravosudnim institucijama u RS u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža, kao i da se procenat povećanja plata svih zaposlenih uskladi, ne sa platama, već sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija, jer se radi o poslovima koji nose krivičnu i materijalnu odgovornost.

Iz Sindikata se bune i protiv Pravilnika Ministarstva pravde koji je definisao da je minimum procesa rada 98%.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti