POTVRDIO NIKŠIĆ

Sjedište federalnog USKOK-a bit će u sarajevskom hotelu Walter

28.02.2024. 14:48 / Izvor: Akta.ba
walter

Sadašnji hotel Walter (nekad nekretnina u vlasništvu Emiran d.o.o) pravosnažnom presudom Vrhovnog suda trajno je oduzeta imovina.

Vlada Federacije BiH usvojila je jučer Inicijativu Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za obavljanje svih potrebnih procedura kako bi se nekretnina kojom trenutno raspolaže Agencija trajno ustupila Federalnom tužilaštvu ili Vrhovnom sudu u svrhu smještaja posebnih odjela.

Posebni odjel pravosuđa u ovoj slučaju je USKOK, a to je na svom Facebook profilu potvrdio i premijer Nermin Nikšić.

"Sadašnji hotel Walter (nekad nekretnina u vlasništvu Emiran d.o.o) pravosnažnom presudom Vrhovnog suda trajno je oduzeta imovina stečena krivičnim djelom i opcija smještaja posebnih odjela upravo u ovaj prostor za sad je najizvjesnija i rezultat je višemjesečnih razgovora i konsultacija sa predstavnicima pravosudnih institucija i naših međunarodnih partnera koji pružaju punu podršku našim naporima da konačno nakon deset godina implementiramo Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji", navodi Nikšić.

Dodaje da sada predstoje procedure koje je neophodno provesti.

"To i jeste naš posao u cijeloj ovoj priči- stvoriti sve tehničke uslove da pravosuđe, u ovom slučaju federalni USKOK, kako ga kolokvijalno već svi zovemo zaista profunkcionira i nesmetano, profesionalno i nezavisno procesuira i kažnjava djela organiziranog kriminala i korupcije. Gledat ćemo da i taj dio posla završimo što je prije moguće", istakao je.

Kako je kazao, njihov krajnji cilj može smetati samo onima koji se boje zakona, kriminalcima i njihovim mrežama koji godinama dobro žive na račun građana BiH.

"Zato nimalo neću biti skroman kad kažem da na putu konačne implementacije Zakona kojeg smo usvojili još u našem prethodnom mandatu računam samo i isključivo na sve one koji su pravnu državu u kojoj će se zakoni provoditi", poručio je Nikšić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti