LOŠE VIJESTI

Lumiwings obustavio letove iz Tuzle, razlog nedovoljan broj putnika

29.02.2024. 08:31 / Izvor: BHRT
tuzla

Nakon više vijesti i najava o uspostavljanju novih aviolinija u Bosni i Hercegovini, loše vijesti stižu iz Tuzle.

Nakon više vijesti i najava o uspostavljanju novih aviolinija u Bosni i Hercegovini, loše vijesti stižu iz Tuzle. Grčka aviokompanija Lumiwings, nakon dva i po mjeseca rada, povlači se sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Kao razlog navode nedovoljan broj putnika, a nadležni traže rješenje za ponovnu uspostavu letova. Dva i po miliona maraka, koja je kantonalna vlast izdvojila za subvencije, potrošena su.

Nakon što je Lumiwings obustavio letove, putnici trenutno sa tuzlanskog aerodroma mogu putovati Wizz-airom na samo tri destinacije: Dortmund, Memingen i Bazel.

Loš odziv putnika i popunjenost letova Lumiwingsa sa tek 30 posto doveli su do toga da nije poznato šta se može očekivati ljeti na tuzlanskom aerodromu, kada je potražnja za letovima izuzetno velika.

"Pregovaramo sa svim zainteresovanim aviokompanijama, ali ono što najčešće dobijamo kao odgovor je da trenutno nemaju kapaciteta, odnosno oni svoje kapacitete preusmjeravaju tamo gdje mogu da povećaju cijenu i prodaju svoje usluge", rekao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

U pripremi je model novog javnog poziva za aviokompanije koje će moći dobiti subvencije, a iz opozicije Skupštine TK navode da su na ovakav ishod sa Lumiwingsom upozoravali ranije.

"Ukazivali smo da način subvencioniranja nije ispravan, jer nismo subvencionirali prevoz putnika, nego kompaniju koja to radi", kazao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK.

"Vlada i Skupština će podržavati Aerodrom, a na nama je svima hoćemo li koristiti taj vid prevoza ili nećemo", rekao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Za tuzlanski aerodrom slijedi neizvjestan period, a Kantonalna vlada je i za ovu godinu planirala novac za subvencije, što će ovisiti o ishodu javnog poziva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti