Gradsko vijeće Livno

Poništena suglasnost za koncesiju prema izvoru pitke vode Mandeka

29.02.2024. 12:36 / Izvor: Akta.ba
LIVNO

Gradsko vijeće Livno u srijedu je na svojoj redovitoj sjednici poništilo suglasnosti za koncesiju koja ugrožava izvore pitke vode.

Gradsko vijeće Livno u srijedu je na svojoj redovitoj sjednici poništilo suglasnosti za koncesiju koja ugrožava izvore pitke vode Mandeka pored Livna.

Vijećnici HRS-a Mirko Krivic i Ivica Brešić su podnijeli inicijativu za uvrštavanje ove točke na dnevni red u ime neformalne grupe građana "Zaštitimo izvore Mandek".

Kako su kazali predlagači ove točke, gotovo šest godina traje borba mještana oko izvora, a koji žele zaštititi svoja vodocrpilišta i ukazati na sve nezakonitosti i propuste koje prate koncesijski ugovor za eksploataciju i istraživanje "vode" na lokaciji "Poljane" u Livnu.

"Prva institucija koja je prihvatila da raspravlja o ovoj koncesiji je Gradsko vijeće Livno koje je na jučerašnjoj sjednici poništilo Zaključak iz 2010. godine o davanju suglasnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju i istraživanje 'vode' na lokaciji 'Poljane' u Livnu", ističu iz spomenute neformalne grupe građana. 

Većina vijećnika Gradskog vijeća Livno stala je uz mještane koji su izborili prvu institucionalnu pobjedu na putu da trajno zaštite svoje izvore.

Po njihovim riječima, mještani su prikupili dokumente od nadležnih institucija koji su dokazali da nikad nije provedena valjana javna rasprava i da investitor ne posjeduje važeće vodne akte i ostalu dokumentaciju koja je bila uvjet da Općinsko vijeće 2010. godine da suglasnost na koncesiju.

Sve nadležne županijske i federalne institucije su nedvosmisleno pisanim putem potvrdile da projektna dokumentacija, vodni akti, studija utjecaja na okoliš ne postoje. Vodeći se tom dokumentacijom mještani su pozvali vijećnike Gradskog vijeća da o tome raspravljaju te da glasaju na temelju iznesenih činjenica.

"Hvala svima koji su nam pomogli a posebno onima koji žive daleko od Livna i naših izvora. Šest godina muke mještana da zaštite svoja osnovna prava na svom, će biti putokaz i drugima koji će se naći u sličnoj situaciji. Zato nastavljamo dalje i dovest ćemo ovaj proces do kraja kako bi oni koji odlučuju napokon shvatili da se nešto pita i lokalna zajednica kada se prostor i resursi daju u koncesiju. Odgovorni moraju shvatiti da interes ljudi koji žive na ovom prostoru mora biti na prvom mjestu", poručuju iz neformalne grupe građana Zaštitimo izvore Mandeka.

Nakon povlačenja suglasnosti Gradskog vijeća Livno, naredni korak je raskid koncesijskog ugovora o čemu odlučuje nadležno ministarstvo i županijska vlast. Raskidom koncesijskog ugovora bi se u potpunosti zaštitili izvori Mandeka.

Neformalna grupa građana "Zaštitimo izvore Mandeka" prošle je godine podnijela kaznenu prijavu Županijskom tužiteljstvu Hercegbosanske županije protiv odgovornih osoba u Vladi Hercegbosanske županije, Ministarstvu gospodarstva i Komisiji za koncesije zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela za koje se smatra da su pojedinačno ili organizirano pribavili korist sebi ili investitoru.

Oni smatraju da bi realizacija Ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju "vode" koji su sklopili Vlada Hercegbosanske županije i Ministarstvo gospodarstva dovela do potencijalne opasnosti po nestanak pitke vode za mještane ove mjesne zajednice, ali i ostala sela nizvodno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti