naplatio više od 100.000 KM ZA VRIJEME SUSPENZIJE

Fahrudin Solak razrješen dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite

29.02.2024. 13:11 / Izvor: Akta.ba
solak

Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj, telefonski održanoj, sjednici donijela Rješenje kojim se Fahrudin Solak razrješava dužnosti direktora FUCZ.

Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj, telefonski održanoj, sjednici donijela Rješenje kojim se Fahrudin Solak razrješava dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite, sa danom 26.1.2024. godine, zbog ispunjavanja uslova za prestanak radnog odnosa u organu državne službe u skladu sa članom 51. stav (1) tačka i) Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH.

Kako je navedeno u obrazloženju donesenog Rješenja, Komisiji za administrativna pitanja Vlade Federacije BiH 12.2.2024. godine dostavljena je informacija Federalne uprave civilne zaštite, u čijem prilogu je dostavljen akt Suda Bosne i Hercegovine.

Komisija je zatražila od Agencije za državnu službu Federacije BiH Mišljenje o prekidu radnog odnosa. Ova agencija je 27.2.2024. godine dostavila Mišljenje u kojem se, između ostalog, navodi da su ispunjeni uslovi iz člana 51. stav (1) tačka i) Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH za prestanak radnog odnosa državnom službeniku Fahrudina Solaka, na radnom mjestu - Direktor Federalne uprave za civilnu zaštitu, zbog osude za krivično djelo i zbog izdržavanja kazne zatvora mora biti odsutan s rada u državnoj službi duže od šest mjeseci, što je utvrđeno pravosnažnom Presudom Suda BiH.

Imajući u vidu navedeno, Komisija za administrativna pitanja Vlade Federacije BiH je na jučerašnjoj hitnoj sjednici utvrdila Prijedlog rješenja o razrješenju direktora Federalne uprave civilne zaštite sa danom 26.1.2024. godine, s obzirom na navode iz akta Suda BiH da je Presuda postala pravosnažna 26.1.2024. godine.

Podsjetimo, u maju će biti pune četiri godine otkako je Vlada FBiH donijela rješenje o suspenziji Fahrudina Solaka, sada već pravosnažno osuđenog direktora Federalne uprave civilne zaštite.

Od tada do danas Solak prima punu platu s dodacima u FUCZ-u iako posljednje četiri godine nije ništa radio u Upravi. Premda je rješenje Vlade o Solakovoj suspenziji iz 2020. godine glasilo na period "do okončanja postupka" koji je u to vrijeme bio pokrenut protiv Solaka za nezakonitu nabavku respiratora ACM812 A, uprkos pravosnažnoj presudi Suda BiH, kako saznaje Raport Solak još uživa status i prava koja proizilaze iz direktorske pozicije.

Kako navodi ovaj  portal, po tom osnovu, Solaku je u protekle skoro četiri godine isplaćeno više od 100.000 KM, iako on nije obavljao nikakve poslove u tom periodu u Upravi.

No, prema posljednjem izvještaju federalnih revizora ustanovljeno je da je Solak nakon suspenzije primao mjesečni iznos od 2.605 KM.

"Također, konstatirali smo da je obračunat i isplaćivan posebni dodatak na plaću u visini od 20 posto direktoru Uprave i nakon što je Vlada FBiH 12. 5. 2020. godine donijela rješenje o njegovoj privremenoj suspenziji. U periodu od 12. 5. do 31. 12. 2020. godine direktoru Uprave obračunate su i isplaćene mjesečne neto plaće sa posebnim dodatkom za posebne uslove rada u iznosu od 2.605 KM, od čega 388 KM po osnovu posebnog dodatka na plaću, iako zbog mjere privremene suspenzije u ovom periodu nije vršio dužnost (neto plaća bez posebnog dodatka iznosi 2.217 KM)", stoji u izvještaju revizora.

Prema ovim nalazima revizora Solak je od 2020.godine do danas dobio na ime plata najmanje 111.000 KM. Prema saznanjima Raporta taj iznos bi mogao biti i veći jer je od posljednjeg revizorskog izvještaja bilo i povećanja primanja na mjesečnom nivou.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti