Čelni čovjek Violete

Petar Ćorluka: Mora nam biti cilj da se vraćaju radnici iz Švicarske, Njemačke

04.03.2024. 08:51 / Izvor: Akta.ba
ćorluka

Na raspravi o novom Zakonu o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci sudjeluje i Petar Ćorluka.

Na raspravi o novom Zakonu o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci, jednom od ključnih dokumenata koji se donosi u Zapadnohercegovačkoj županiji sudjeluje i Petar Ćorluka, jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih i hrvatskih gospodarstvenika. Čelni čovjek Violete.

U uvodu je Ćorluka pozdravio ovakav događaj.

"Ja sam gospodarstvenik više od tri desetljeća i ovo je prvi put, koliko se sjećam, da neki resor nešto ovakvo kod nas organizira. Ja se ispričavam ako griješim, ali ja se ne sjećam ovakvih sastanaka i rasprava", istaknuo je Ćorluka, te pohvalio ministricu Danielu Perić i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta zbog organizacije događaja, prenosi Herc.info.

Kazao je da se domaće tržište mora još žustrije razvijati.

"Nama mora biti cilj da se naše tržište razvija, da se radnici vraćaju iz Švicarske, Njemačke, tamo gdje su se dodatno obučili. Ako nešto u zakonima, u pravilima, nije dobro, onda ćemo to mijenjati. Vidjet ćemo u hodu što je dobro, a što ne, samo moramo biti optimisti, moramo razgovarati, moramo se sastajati i rezultati neće izostati", kazao je čelni čovjek Violete.

Za kraj je istaknuo rast ZHŽ-a.

"ZHŽ napreduje, poboljšavaju se radni uvjeti i ako se svi u tom smjeru pokrenemo, napravit ćemo vrhunske rezultate", zaključio je Ćorluka.

vlada zzh

Iz Vlade Županije Zapadnohercegovačke ističu da je ulaganje u obrazovanje i jačanje kompetentnosti, ne samo učenika, nego i svih sudionika odgojno obrazovnog rada, od velike važnosti za održivi razvoj ekonomije i društva.

Kvalitetno i stručno obrazovanje relevantno je za tržište rada i najbolja mjera protiv nezaposlenosti. Omogućuje mladim ljudima da izravno uđu u poslovni svijet i osposobljava ih za zahtjeve globalne ekonomije.

Gospodarstvenicima je predložen radni materijal novog Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci u Županiji Zapadnohercegovačkoj koji je razvijen uz podršku Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju (OeaD).

Ministrica Daniela Perić je istaknula kako je cilj kojem trebamo težiti da učenici srednjih strukovnih škola, nakon završetka školovanja, budu osposobljeni ključnim i strukovnim kompetencijama kako bi mogli biti aktivni sudionici na tržištu rada i izravno doprinijeti razvoju društva u cjelini.

"Kako bi se postigao taj cilj, odgovornost nije samo i isključivo na Ministarstvu obrazovanja. Odgovornost leži na svima nama, školama, gospodarstvenicima, načelnicima i gradonačelnicima te roditeljima. Odgovorni smo za budućnost svakog djeteta koje upiše srednju strukovnu školu, ali indirektno i za budućnost društva u cjelini. Navedeni cilj treba da bude naš zajednički cilj kojem ćemo svi doprinijeti radeći zajedno i surađujući u granicama naše nadležnosti i odgovornosti", poručila je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti