POLICIJA UTVRDILA

Kip Bruce Leea u Mostaru lopovi pilom odvojili od postolja i ukrali

04.03.2024. 16:58 / Izvor: Akta.ba
kip

Čuveni kip Bruce Leea koji je u Mostaru postavljen 2005. godine u velikom gradskom parku je ukraden.

Čuveni kip Bruce Leea koji je u Mostaru postavljen 2005. godine u velikom gradskom parku je ukraden, a kako je policija utvrdila statua legendarnog glumca i majstora borilačkih vještina je pilom odvojena od postolja i ukradena.

Kako navode iz MUP-a HNK krađa statue je prijavljena PS Mostar Centar jučer, te su odmah policijski službenici izašli na mjesto događaja, te utvrdili da čuveni kip iz velikog gradskog parka ukraden.

"Patrola policije je na licu mjesta utvrdila da je od strane nepoznatog počinioca, ili više njih, podesnim alatom s postolja prepilan i otuđen navedeni kip", navode iz MUP-a HNK.

Nakon izvršenog uviđaja, poduzete su zakonom previđene istražne radnje kako bi se slučaj rasvijetlio.

Podsjetimo da je kip Brucea Leeja postavljen u velikom gradskom parku 2005. godine na inicijativu mostarskog književnika Veselina Gatala i Nine Raspudića, koji trenutno obnaša dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru.

Autor bronzanog kipa Brucea Leeja je zagrebački akademski kipar Ivan Fijolić, a spomenik je u više navrata bio meta vandala koji su ga nekoliko puta oštetili, pa su ga gradske vlasti ranije uklanjale zbog sanacije i dorade.

Ovaj kip je za brojne posjetitelje najvećeg hercegovačkog grada postao svojevrsna atrakcija, pa je tako mnogima neizbježno fotografiranje sa likom legendarnog junaka borilačkih vještina u Mostaru, kako za trajna sjećanja tako i za društvene mreže, te je bivao tema i svjetskih medija.

Bruce Leeja kritičari i borilački umjetnici smatraju najutjecajnijim borilačkim umjetnikom svih vremena i ikonom pop kulture 20. stoljeća, koji je premostio jaz između Istoka i Zapada, a svjetski mediji su postavljanje njegovog kipa u Mostaru ocijenili značajnom simbolikom u procesu poslijeratnog pomirenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti